Plantenkwekerijen.be blauwehydrangeamacrophyllawolk item10a
images1a
Home België Zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Nieuws  Links Contact

 

Snoeien van planten, bloemen, heesters en bomen : snoei enkel met het juiste doel voor ogen

Bookmark and Share

Waarom moet men snoeien , in de natuur gaat dit toch vanzelf ?

Onze parken en tuinen zijn , hoe natuurlijk sommige er ook uitzien geen pure natuurlijke omgeving meer. De mens grijpt in , we zullen afgebroken takken niet laten hangen, stervende bomen niet nog 10- 15 jaar laten staan, bladval, spontane zaailingen, dierenvraat zijn meestal niet gewenst. In de oersituatie zorgden de natuurelementen (storm, sneeuw, hagel, blikseminslag, dierenvraat) voor een gezond plantenleven, takken werden afgescheurd, nieuwe scheuten ontwikkelden zich, konijnen, muizen,bevers, herten, boomstekelvarkens en zelfs vogels deden zich tegoed aan smakkelijke jonge takken...en zorgden voor de nodige verjonging. Onze voorouders waren ook vaak nomaden, als de voedselvoorraad aan fruit ergens wat minder werd, dan werd verder getrokken en een nieuwe voedselgronden opgezocht.

De moderne mens leeft sedentair, als een boom ondanks een goede keuze toch buiten de tuingrenzen groeit dan dient hij in toom gehouden te worden, fruitbomen worden meestal geplaatst om zelf een goede opbrengst te bekomen, niet om ieder jaar weer naar het warenhuis of de fruit -en groentenwinkel je aankopen te doen, als onze bessenstruiken niet voldoende dragen kunnen we niet meer zomaar deze van de buren gaan plukken. Een zieke boom dicht bij je huis laat je best niet op een natuurlijke manier sterven, de schade aan de woning en het gevaar voor de bewoners zou te aanzienlijk kunnen zijn.

Om het broze evenwicht tussen menselijke omgeving en natuur in stand te houden zullen we dus soms op een doordachte manier dienen in te grijpen en...te snoeien.

Er bestaan geen absolute snoeiregels of doelen - steeds zal u voor ogen dienen te houden - wat het opzet van uw tuin is , iemand die opteert voor een 'natuulijke' tuin zal heel wat minder strak snoeien dan een tuinier die opteert voor een formele tuin.

Redenen om te snoeien :

Snoeien om een haag of scherm tussen u en de buren te bekomen

Snoeien om een hoge opbrengst aan fruit te bekomen - veel gestelde vragen en antwoorden over snoeien van fruitbomen en kleinfruit: info

Snoeien om stevige vasteplanten en herbloei te bekomen

Snoeien om een mooie vorm te creëren

Snoeien om leibomen binnen de perken te houden

Snoeien bij het verplanten om planten zich opnieuw goed te laten vestigen en voldoende wortelgroei te ontwikkelen

Snoeien om de grootte en hoogte van bomen te beperken

Snoeien om gezonde planten te behouden (ziektes voorkomen - behandelen, verjongingssnoei )

Snoeien van planten, bloemen , bomen en heesters :

Hagen -Bomen -Heesters- Rozen -Hydrangea's -Vasteplanten Fruitbomen- Klein fruit

tools

Het basismateriaal voor

het snoeien :

 

Scherp en proper (ziektevrije)

 

* Snoeischaar

 

* Haagschaar (spichtige twijgen van hagen)

 

 

* Takkenschaar : voor het zware werk

Het juiste snoeigereedschap aankopen en onderhouden .

Tal van fabrikanten bieden een ruim assortiment snoeigereedschappen dat vaak nog onderverdeeld wordt in diverse kwaliteiten : hobby gereedschap voor niet intensief gebruik en professioneel gereedschap voor dagdagelijks gebruik.

In regel komt het er op aan uw tuinwerkzaamheden goed in te schatten en dan gereedschap met een goede prijskwaliteits verhouding aan te schaffen, neem ze ook even vast , voel hoe ze in de hand liggen , liggen ze in evenwicht, zijn ze te zwaar, te groot, te klein ? Kan het gereedschap vervangen worden (zaagblad, messen ) ?Meestal hebt u ook de keuze tussen : gecoat staal - roestvrij staal en koolstofstaal . Gecoat staal is meestal goedkoper en in het hobbygamma gegeerd, het reinigt makkelijk maar is niet zo duurzaam als roestvrij staal en koolstofstaal.

Opgelet - tal van fabrikanten bieden ook snoeigereedschap voor linkshandigen aan - informeer hier naar als u in de winkel bent !

1. De Snoeischaar

Dit is het basismateriaal voor vele snoeiwerk, in regel wordt de snoeischaar met één hand bedient, er bestaan meerdere types : het schaartype (bypass type), het papegaaienbek type en het aambeeldtype. Er bestaan ook speciale rozensnoeischaren ( presenteerschaar type) deze houden na het knippen de stengel of afgeknipte bloem vast. Er bestaan ook reeds types met een 'palsysteem' waarbij het doorknippen in fases gebeurt en u niet zoveel kracht dient uit te oefenen.

Besparen op een snoeischaar is af te raden, goedkope modellen gaan meestal niet lang mee én geven soms lelijke snijwonden die haarden voor infecties zijn.

Een scherpe snoeischaar geeft mooie wonden die snel genezen - besteedt daarom voldoende tijd aan het onderhoud van uw snoeischaar:

Reinig uw snoeischaar na iedere snoeibeurt en ontsmet ze (bleekwater oplossing), verwijder hars na snoeien van coniferen, breng wat olie op de bewegende delen aan, wrijf ze ook in met een lichte olie dmv een zachte doek om de messen tegen roest te beschermen .

Scherp regelmatig de messen van de snoeischaar met een wetsteen of slijpsteen. Van sommige tuinscharen moet ook af en toe de spanning verhoogd worden.

2. De takkenschaar

Een takkenschaar is een schaar met lange hefbomen en wordt meestal gebruikt voor het zwaardere werk takken dikker dan 2cm . Ook hier heeft men de keuze uit het aambeeldtype of het schaar (bypass)type . Gewicht en evenwicht bij gebruik boven het hoofd zullen hier echter de belangrijkste factoren zijn bij uw aankoop, licht de schaar goed in de hand, vergt de bediening niet te veel inspanning

3. Telescopische boomscharen

Deze scharen met vaak telescopisch uitschuifbare stelen tot 5m lang, zijn geschikt voor het knippen van takken tot 3-4 cm, meestal werken ze met een hefboomsysteem en een koord. Op de meeste modellen kan ook een zaagblad bevestigd worden. Deze modellen kunnen soelaas bieden op plaatsen waar moeilijk een ladder kan gezet worden. Dankzij een veer springt het mes terug in zijn uitgangspositie, toch kan bij dikkere takken dit soms voor problemen zorgen.

4. Snoeizagen

Snoeizagen worden gebruikt voor zwaardere takken, dwz 2-3cm of meer . Omdat ze vaak moeilijk te bereiken zijn of in een moeilijke hoek dienen gezaagd te worden zijn er ook modellen voorzien die gebogen zijn. Voor de amateur tuinder is een zaag met gebogen handvat en blad het meest geschikt , met dit type wordt alleen tijdens het trekken gezaagd en is het handig werken in een beperkte ruimte. Maak steeds eerst een groef in de tak die gezaagd dient te worden om het wegslippen te voorkomen.

Verder bestaan er ook nog inklapbare snoeizagen ( voor lichte werk), dubbelgetande snoeizagen (fijne en grove tanden) en beugelzagen (dikkere takken) .

item9

Snoeizaag met gebogen handvat en gebogen blad (blad vervangbaar)

Telescopischeboomschaar

De Boomschaar beschikt meestal over een telescopische stok, waarmee men tot 5m hoog en meer, takken tot 2,5cm dikte kan afknippen... een veermechanisme zorgt er voor dat de messen terug in positie komen.

Tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

DEELNEMERS OPEN TUINEN 2014

Verenigd Koningrijk