Plantenkwekerijen.be blauwehydrangeamacrophyllawolk item10
images1a
Home België Zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Nieuws  Links Contact

 

GUNNERA MANICATA - Mammoetblad - plantenfiche

Bookmark and Share
Reuzegunnera

GUNNERA - MAMMOETBLAD : De familie van de Guneraceae bevat ca vijftig soorten met vlezige stengels . Deze soorten variëren van echte reuzen van 2-3m hoog en 4m breed tot kleine bodembedekkers van amper 10 cm hoog en 30cm breed. De meeste Gunnera soorten zijn van origine van het Zuidelijk halfrond : Australië, Zuid-Afrika en de Stille Oceaan. De Gunnera manicata heeft van alle winterharde vaste planten het grootste blad. Het zijn uitstekende planten voor de vochtige waterkant met statige bladeren en schitterende grote aren. Een standplaats bij de waterkant in volle zon is ideaal, maar ook in de halfschaduw doen ze het niet onaardig. In warmere regio's bloeien ze in de zomer met groengele of rode bloemen op de aren , later gevolgd door gele, witte, of oranje rode bessen.

In de winter beschermen door de bladeren af te knippen en omgekeerd over de kroon van de plant te leggen, als extra winterbedekking droge bladeren , vliesdoek, dennetakken of stro gebruiken. Indien mooi beschermd kan de Gunnera manicata beslist temperaturen tot -20°C aan.

Gunnera manicata - syn. Gunnera Brasiliensis - (Mammoetblad) is de grootste uit de soort , een echt imposante vasteplant met bladeren die vaak een diameter van meer dan 2m hebben en op borstelige vlezige stengels steunen. De bloemaren die in de zomer rood kleuren kunnen meer dan 1m hoog worden (zie foto onder) . (H- 2-3m - B- 3-4m)

Gunnera prorepens : kleine zodenvormende vaste planten met uitlopers, eivormige blaadjes , klein, rondgetand, brons tot paarsgroen . Afkomstig uit Nieuw Zeeland.

GunneramanicataLebousdumoutier ReuzegunneramanicataCLosduCOudray
GUnneraenbuxus gunneraopkomst gunnera2

Na het verwijderen van de winterbescherming is het blad licht groen- waarna het snel zijn donkere kleur aanneemt

Gunnera manicata staat graag met zijn 'voeten' langs de waterkant !

DSC0638 picdirk210063

Gunnera langs het junglepad in de Tuin 'Le Clos du Coudray' - Haute Normandie

Gunnera in de plooi van een bosrijk dal en langs een beekje - Mac Cloud Castle - Scotland

Gunneramanicata21april2012vorstschade

Gunnera manicata kan in het klimaat van België en Nederland niet zonder winterbescherming overleven, zelfs aan de kust is een goede winterbescherming absoluut nodig !

Eens om de zovele jaren krijgen we een bijzonder strenge winter en dan zal ondanks alle goede zorgen en goede winterbescherming de Gunnera toch een serieuse terugslag krijgen , maar in 90% van de gevallen met goede winterbescherming, schiet hij alhoewel schriel vaak weer uit.

Wees dus niet ongedurig en wacht tot de maand april of mei om te zien of er nog leven in uw plant zit , de winter van 2012 was laat en bikkelhard, maar de kans op overleving in volle grond en met een stevige beschermlaag van bladeren, stro, dekens is toch redelijk groot

Vele Gunnera manicata planten in pot lieten in 2012 zelfs in koude (niet verwarmde) serres de geest.

De eerste tekenen van leven midden april 2012 bij deze Gunnera manicata

Tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

DEELNEMERS OPEN TUINEN 2014

Verenigd Koningrijk