item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten
Arbutusunedo2

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

ARBUTUS UNEDO ( Aardbeiboom)

Deze charmante bomen omvatten een geslacht van een tiental soorten , eerder kleine groenblijvende bomen, die eigenlijk tot de Ericaceae (Heidefamilie) behoren. De naam hebben ze ongetwijfeld te danken aan de eetbare maar vrij smakeloze vruchten die wel wat op aardbeien lijken.

De Arbutus Unedo komt voornamelijk voor in Zuid -Oostelijk Europa (en Ierland) , deze groenblijvende aarbeiboom heeft een brede struikachtige groeiwijze, de bast is rood vezelig, de bloem zijn wit met een roze blos in de herst. De witte bloemen in hangende clusters verschijnen merkwaardig genoeg in de herfst, eigenlijk op het moment dat de vruchten van vorig jaar rijpen. Deze boomsoort is matig winterhard ( zone 7-10 ) Er bestaat ook een variëteit 'Rubra' die dieproze bloemen heeft. Deze boom blijft ook op volwassen leeftijd een bescheiden hoogte hebben : nl 6M. Arbutus houdt van een goed doorlatende grond zonder leem, op een zonnige open standplaats enigszins beschut tegen al te koude winden.

Arbutus andrachne ( Griekse aardbeiboom, Oostelijke aardbeiboom) - afkomstig uit het Oostelijk Middelandse zeegebied, eerder kleine aarbei boom ( 6m H - 6m B) , met een kaneelbruine bast die afschilfert en waaronder een romig groene schors tevoorschijn komt. In het voorjaar bloeit deze arbutus andrachne met kruikvormige witte bloemen in de herfst gevolgd door oranje rood fruit. Gemiddeld winterharde soort, jonge planten beschermen tegen vorst ( winterhard zone 7-10)-

Arbutus 'Marina' ( standplaats : volle zon - matig winterhard- zone 8-10, H 8-15 m , B- 6-12m )

* wellicht een kruising van Arbutus x andrachnoides met Arbutus canariensis , kenmerkt zich door bronskleurige bladeren, rode schors, bloeit met rozige bloemen en het fruit is geelrood en eetbaar.

Arbutus menziesii ( volle zon, matig winterhard zone 7-10 , H en B 9m ) aardbeiboom varieteit uit het noorden van de USA, nogal heesterachtig, sterk vertakt, afschilferende rode bast, witte bloemen in hangende clusters, oranjerood fruit in herfst.

 

ARBUTUS UNEDO - ONLINE KOPEN EN BESTELLEN : klik hier

ArbutusunedoVNNN
ARbutusunedoglobalview
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

Arbutus unedo, zijn oranjerode vruchten zijn bijzonder decoratief en eetbaar (maar vrij smakeloos)

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk