Plantenkwekerijen.be blauwehydrangeamacrophyllawolk item10
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

KUIPPLANTEN VOOR TERRAS EN BALKON: Een vleugje exotisme om een bijzondere sfeer te creeëren

Kuipplanten voor terras en balkon

Onder de term kuipplanten verstaan we planten die in onze regio niet 100% winterhard zijn, vaak afkomstig van (sub)tropische gebieden en in de winter dus op een vorstvrije plek dienen overwinterd te worden. Vroeger werden deze planten meestal oranjerieplanten genoemd omdat ze in de winter in de orangerie van de grote domeinen en botanische tuinen een onderkomen vonden. Kuipplanten kopen doe je het best bij gespecialiseerde kwekerijen, zij geven u deskundig advies en beschikken over een mooi kwalitatief aanbod planten.

 

Planten horen eigenlijk in volle grond, maar aangezien vele van deze exoten in volle grond , zelfs met bescherming toch bijna onmogelijk onze vochtige Èn koude winters kunnen overleven, sluiten we ze in pot op. Er is ook een andere reden, we zijn met zijn allen meer gaan buitenleven, het terras is een gepriviligieerd tuinonderdeel geworden, door mediterane en exotische planten in pot op het terras te houden, creeÎren we een stuk extra vakantiegevoel, een vleugje exotisme... en zo is ook de populaire term ‘terrasplanten’ onstaan. Ook mensen die slechts over een balkon beschikken kunnen op deze wijze toch van een exotisch sfeer genieten.

 

Het terras is bij de meeste tuinen ook zonnig gesitueerd, vaak op het Zuiden, goed beschut tegen wind (en inkijk) en dit is nu net de plaats waar onze kuipplanten zich het lekkerst voelen. Uiteraard zijn er ook kuipplanten die het met wat minder zon kunnen, of zelfs geen volle zon verdragen zoals o.a (Pittosporum, Chaemerops, ook Brugmansia en Nandina verdragen wel wat schaduw )

 

 

Welke kuipplanten je gaat kiezen en kopen hangt niet alleen van je persoonlijk keuze af, maar zal voor een groot deel ook bepaald worden door je overwinteringmogelijkheden.

 

Heel wat kuipplanten zijn groenblijvend of bladhoudend, dit betekent dat je over een vrij lichte ruimte die matig verwarmd ( 5-12 ∞C ) wordt dient te beschikken . Dit kan een veranda, een hobbykas of een niet te warm gestookte én toch klare slaapkamer zijn. Ook zijn er kwekers die tegen betaling kuipplanten in de serre onderbrengen en de winterzorg op zich nemen.

 

Wie alleen over een donkere vorstvrije ruimte beschikt zal zich dienen te beperken tot bladverliezende (Brugmansia, Ficus Carica ) of boven de grond afstervende soorten (Agapanthus, Hedychium..) Maar ook heel wat kuipplanten die normaal bladhoudend zijn en licht dienen overwinterd te worden kunnen het in een donkerdere plaats wel redden, enkele voorbeelden : Punica (granaatappel), Plumbago (mannentrouw) , Lantana (verkleurbloem)...

 

Maar ook winterharde planten kunnen mits de nodige zorgen op het balkon of terras hun plaats verdienen, laagstam fruitbomen, rozen, buxus, hortensia’s...en deze planten zijn minder kieskeurig voor hun overwintering. (zie ook winterbescherming van planten )

abutilonhybrkopie Accasellowiana

Acca sellowiana - Braziliaanse guave

Abutilon hybride

WimsRedpaniculata
AgapanthusMauricemiddenaug

Agapanthus - Kaapse lelie- liefdesbloem

Pluimhortensia 'Wim's Red'

AnisodonteaelRayo arbutusunedoaard

Anisodontea el Rayo

Arbutus - Aarbeiboom

 

Enkele tips voor verzorging van sierheesters in pot : klik hier

bougainvillainpot Brugmansiarosatraum
Calistemonspeciosuslampenpoetser citrusboom Chaemeropshumilis

Calistemon speciosus -lampenpoetser

Citrusboom

Chaemerops humilis

Brugmansia Rosatraum - Engelentrompet

Bougainvillae

cyphomandracorymbiflorabloem Ficuscaricavijgendroogtebeeld lantanacamara
CordylineroodVN convulvusdabiatus2

Cordyline Australis' Red Star'

Convulvus sabatius - zeewinde

Ficus carica - vijgenboom

Lantana camara - verkleurbloem

Cyphomandra corymbiflora - tomatenboom

hibiscusbergregenwoud Ipomeaheavenlyblue laurier059 metrosideros musabanjotuin

Hibiscus sabdarifa

Laurus nobilis - Laurier

Metrosideros - Ijzerhoutboom

Ipomea 'Heavenly Blue' - klimmende winde, éénjarige, spectaculaire kleur

Musa Basjoo - bananenplant, kan mits zeer goede winterbescherming ook in volle grond

oleanderwit phoenixcanariensis olijfboomfoto1 Phormiumtenax Pittosporumtobiravariegata2

Nerium Oleander

Phoenix Canariensis- Canarische dadelpalm, verderpalm

Olea europaea - olijfboom

Phormium tenax - Nieuw Zeelands vlas

Pittosporum - Kleefzaad

Beloperone-guttata
Callistemon-Bright-Pink-closeup-bloemen- lampenpoetser DipladeniaSundavilleWhite

Beloperone guttata- garnalenplant, mooie kamerplant of orangerieplant die in de zomer van juni tot september op het terras kan vertoeven, rijkelijk bloeiend op een zonnig terras - overwinteren bij een temperatuur van 7 tot 15 °C - eventueel in huiskamer....Opgelet bij het naar buiten brengen voor plaatsing op het terras de plant langzaam laten wennen aan buitenlicht en zon, eerst een week op het noorden plaatsen of in ieder geval op een plaats waar wel voldoende licht komt maar géén direct zonlicht, langzaam laten wennen aan de zon, later volle zon .

Calistemon 'Bright Pink' - lampenpoetser -foto midden mei

Dipladenia 'Sundaville White'- deze variëteit bestaat ook nog met roze of rode bloemen - foto midden mei

Agavedesertii
Agave-americana-honderdjarige-aloë-foto2 AgaveFeroxinpot

Agave deserti, niet winterharde soort, afkomstig uit zuidelijk Californië en noordelijke delen van de Sonora Woestijn in Mexico, mooie smalle, blauwgroene tot grijsgroene speervormige bladeren - gele bloemen- winterhard zone 9-11

Agave ghiebreghtii , middelgrote agave afkomstig uit Zuid-Mexico of Guatemala, met mooie rozetten, tot 75cm in diameter en 50 cm hoog, bladeren zijn donkergroen tot blauwgroen met vaak een paarse tint, bloeit na vele jaren met groenachtig paarse bloemen op een 2,5m tot 5m lange bloemstengel, durft woekeren via wortelstok, vorstvrij overwinteren

Agave ferox, afkomstig uit Mexico, heeft brede groene bladeren met zeer stekelige randen, architectonische kuipplant, houdt van zonrijke plaats en zeer goed doorlatende grond (goed gedraineerd). Is matig winterhard tot -8°C, maar zal net als alle agaves in onze winters vooral te lijden hebben onder de nattte omstandigheden . Overwinteren in koude kas of vorstvrije ruimte, veranda...

Lente2014tuindagenBeerveldeRenauddeKerckhove
Agaveamericanahonderdjarigealoe
Walfiliidakterraspot

 

TUINBEURZEN IN 2016

WALFiLii design plantenbakken in roestvrij staal en Cortenstaal creeëren een eigentijdse look en trendy sfeer . Het onverwoestbare materiaal is bestand tegen alle klimatologische omstandigheden en is beschikbaar in matte of glanzende afwerking in alle RAL kleuren . De handgemaakte , artisanale plantenbakken zijn ware eyecatchers op het tuin- of dakterras en zijn beschikbaar met of zonder ingezonken onzichtbare wieltjes.

Meer lezen ...

Agave americana var. marginata : gepanacheerde honderdjarige Aloë, van oorsprong afkomstig uit het noordoosten van Mexico, kan best als kuipplant overwinterd worden, verdraagt slechts lichte vorst en al helemaal niet de natte winters van ons klimaat. Alternatief is om als hij in volle grond staat er in de winter een miniserretje over te zetten met vorstwachter.....

Tips: gevaar voor rotting bestaat ook in zomer, vooral in typische belgische kwakelzomers met bakken vol regen...., de plant tijdelijk onder een afdak of in serre plaatsen of de wintercloche (serre) er tijdelijk over zetten.

Als kuipplant van midden mei tot eind oktober buiten plaatsen .

Tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

DEELNEMERS OPEN TUINEN 2014

Verenigd Koningrijk