item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

 

Betula ( Berk ) - soorten, foto's en info

Betula of berk is lid van zijn eigen familie , nl. de Betulaceae (berkenfamilie) en bestaat uit meer dan 60 bladverliezende bomen of struiken die van herkomst enkel in het Noordelijk halfrond voorkomen.

De berk is bijzonder attractief omwille van zijn vaak afbladerende bast met mooie tekeningen en diverse kleuren, waardoor hij ook in de winter decoratief blijft. De bladeren zijn meestal middengroen tot donkergroen en verkleuren in de herfst naar geel tot geelbruin.

Berken bloeien in de lente met (gele )hangende mannelijke katjes en staande vrouwelijke katjes en hebben een goede nectar waarde voor vliegende insecten en bijen.

Berken zijn ook pionierbomen én vrijwel de enige loofboomsoorten die van nature voorkomen in het hoge Noorden : Groenland en Ijsland , ze zijn dan ook bijzonder winterhard , sommige soorten zoals Betula ermanii kunnen zelfs zone 2 aan = -45 °Celsius

Berken kunnen niet alleen wind en extreme koude doorstaan ook op grote hoogte , tegen de boomgrens staan ze hun 'mannetje', en handhaven ze zich als kruipende struik, maar ook in de toendra en moerasgebieden voelen ze zich thuis.

In de vroege lente komt een bijzonder krachtige sapstroom op gang en is snoeien absoluut uit den boze, handige Harry's en keukenpieten maken van deze sapstroom gebruik om berkensap af te tappen en deze voor een lekker wijntje te gebruiken, maar je kan het ook puur drinken , het smaakt vrij zoet en bevat tal van medicinale krachten. Onder andere de stof Saponine,een stof die ontstekingsremmend werkt, oedeem tegengaat, hoeststillend is en het immuniteitssysteem ondersteunt.

Overzicht van de voornaamste bomen - geslachten (genus)

Betula affinis utilis (N-Indië / W-Nepal) herstkleuren VN
Betula-albo-sinensis-Chinese-berk- amberkleurige -bast
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

BetulautilisJacquemontiisynDoorenbos
Betula-utilis-var-Jacquemontii-closeup

Betula affinis utilis Noord Indie-W.Nepal - schitterende afbladerende schors en herfstkleur

Betula albo sinensis (Chinese berk) -mooie bast, die amberkleurig wordt

Betula utilis 'Jacquemontii' syn. Betula utilis 'Doorenbos- nederlandse selectie van de Himalaya berk

Betula-utilis-jacquemontii-Inverleith
Betula-Hergest-schors
Betula-Hergest-mooie-bast-closeup
Betula-Hergest-schors-2a

Betula albosinensis 'Hergest'- Chinese rode berk -schitterende afbladerende schors, rozegele kleur, - bloeiperiode februari-maart, imposante solitair - winterdecoratieve boom

Betula utilis jacquemonthii 'Inverleith'- mooie besneeuwde afbladerende zilveren schors- introductie door Edinbugh botanical gardens

Betula-pendula-Youngii-GNFU-License
Betula-ermanii-goudberk
Betula-ermanii-goudberk-closeup-schors
Betula-albosinensis-var-septentrionalis
Betula-albosinensis-var-septentrionalis-closeup-oranjebruine-bast
Betula-ermanii-goudberk-foto2

Betula albosinensis var . septentrionalis - Noord Chinese rode berk - middelgrote bladverliezende boom , met prachtige oranjebruine afbladerende bast, bloeit rijkelijk met mannelijke katjes in het voorjaar en heeft ook een behoorlijke geel tot geelbruine herfstverkleuring van de bladeren. Deze Chinese rode berk kan makkelijk 20 tot 25 m hoog worden en 8 tot 10 m breed en valt aldus ietwat te groot uit voor de kleine tot middelgrote tuin.

Betula pendula 'Youngii' - treurberk, parapluberk, geënte kleine tot middelgrote boom, max 8m hoog en 4m breed, decoratieve en elegante vorm

Betula ermanii (Goudberk) Aziatische berkensoort met roze tot roomwitte bast, ovalen bladeren met een gekartelde rand en in de lente vol met mannelijke katjes. Deze soort kan uitgroeien tot een berk van ca 20 m hoog en wel 10 tot 12 m breed. De Betula ermanii is zeer goed winterhard nl. zone 2 tot 10 en weinig eisend aan de bodem, hij doet het zelfs goed op droge , stenige ondergrond. locatie foto : Arboretum het Leen

Betula-utilis-Keyelang-catkins
Betula-utilis-Keyelang-catkins-vrouwelijke-katjes

Betula utilis 'Keyelang' mooie goudgele hangende mannelijke katjes , de vrouwelijke katjes zijn meestal opstaand.

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk