item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Vroege klimplanten stelen de show...

 

Tal van klimplanten bloeien niet alleen al vroeg, ze vervullen een hele serie belangrijke functies in de tuin, bij huizen en andere bouwwerken. Klimplanten zijn van nature lichtzoekers. Ze werken zich op allerlei manieren omhoog naar het licht. Er zijn zelfhechtende klauteraars, slingerplanten en leiplanten die met lange ranken tegen muren (groene wanden), klimsteunen en door bomen en hoge struiken kunnen worden geleid.

 

Klimmers voordelen

Klim- en slingerplanten filteren enorm veel fijnstof uit de lucht, vormen een rijk leefgebied voor tal van insecten en zijn nestel-, voer- en schuilplekken voor vogels. Bladhoudende klimplanten kunnen een extra isolatielaag vormen tegen gevels (sommige klimopsoorten kunnen makkelijk 12 m hoog en breed uitgroeien). Klimplanten kunnen ook lelijke objecten prachtig overgroeien en tuinwanden, schuttingen, prieeltjes en pergola’s begroenen. Als ze door stuiken en bomen mogen groeien, kunnen hun bloemen daaraan kleur en geur geven op momenten dat die planten zelf niet bloeien. Maar het allerbelangrijkste van klimplanten is misschien wel dat ze hoogtewerking geven aan een tuin (het zijn derde-dimensieplanten), terwijl ze bij hun voet bijna geen ruimte innemen.

 

Voorbeelden van klimtechnieken

De echte alpinisten onder de klimplanten zijn de zelf-hechters zoals klimopsoorten (Hedera) en wilde wingerd (Parthenocissus) die met hechtvoetjes, zuignapjes of hechtwortels zichzelf aan ieder niet te glad oppervlak vasthechten. Ook de trompetklimmers (Campsis) met hun prachtige gele, oranje of rode bloemen, en de klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) horen daarbij. Er zijn ook soorten die zich met blad- of takranken vasthouden. Dat zijn soorten die ook goed tegen een draadwerk groeien, bijv. bosranken (Clematis), passiebloemen (Passiflora), de prachtrank (Eccremocarpus) en de druif of wijnstok (Vitis; er zijn ook sierdruiven met schitterend kleurend blad!). Verder zijn er slingerplanten die zich met windende twijgen spiralend om allerlei soorten klimsteunen omhoog werken. Er zijn soorten die door de diktegroei van die windende ranken levende takken en stammen van hun steun verlenende gastheren kunnen afknijpen en bijv. regenpijpen kunnen samendrukken. Vooral blauweregen (Wisteria) en de boomwurger (zo heet hij echt; Celastrus) zijn wat dat betreft berucht. Tegen pergola’s e.d. groeiend zijn ze uiteraard probleemloos en prachtig. Sommige soorten slingerplanten winden rechtsom, andere linksom.

 

Wat klimplanten nodig hebben

Natuurlijk iets om tegenaan te klimmen. Maak tegen muren klimrekken en draadconstructies (gebruik roestvast draad) op afstandhouders (iets vrij van de muur). Rond palen, zuilconstructies (pergola’s) of boomstammen kan grofmazig gaas worden aangebracht.

 

Vlechtmatten (gegalvaniseerd of gecoat) van bijv. betonijzer werken ook prima. Plant altijd in verbeterde, goed voedzame en goed losgemaakte, niet te droge grond. Leid klimranken zo nodig naar de klimsteun toe. Maak bosjes ranken los. Let bij het aanbinden op de juiste windrichting (links- of rechtswindend) van de planten.

 

Vroegbloeiende clematis steelt de schow :

Zeer rijk en vroeg in het jaar (maart-april-mei) bloeien kleinbloemige soorten zoals Clematis alpina met prachtige blauwe tot violette (‘Frances Rivis’, ‘Pamela Jackman’), rozerode (‘Ruby’) of witte (‘White Moth’, ‘Willy’) bloemen. Clematis armandii uit China bloeit met grote trossen geurende, roomwitte bloemen. De zeer winterharde Clematis macropetala heeft violetblauwe bloemen (‘Purple Spider’ paarsviolette, gevulde; ‘Maidwell Hall’ gevulde, lavendelblauwe). Het meest bekend zijn de vele vormen van Clematis montana (witte bloemen) uit de Himalaja, vooral de cultivars uit de var. rubens-groep: ze groeien krachtig en vormen massa’s roze tot rode bloemen. Uitstekende cultivars zijn o.a. ‘Broughton Star’, ‘Elizabeth’ (verrukkelijke geur!), ‘Fragrant Spring ‘ (idem), ‘Marjorie’ (halfgevuld), ‘New Dawn’ en ‘Pink Perfection’. Stuk voor stuk echte aanraders. Meer info over clematis soorten

 

Tuinadvies voor de maand maart

Wacht met spitten tot de grond goed ontdooid is. Het onkruid groeit al – weer wieden. Geef de planten een goede organische basisbemesting. Vaste planten kunnen worden gedeeld en vermeerderd. Dode stengels en bladresten opruimen. Herfstbloeiende heesters snoeien, ook laatbloeiende clematissen, zomerbloeiende heide en struikrozen. Het gazon een goede opknapbeurt geven. Geef zuregrondplanten (heide, Pieris, Rodo’s enz.) een lekkere mulchlaag van tuinturf. Rozen snoeien en bladverliezende bomen planten. +kuipplanten snoeien.

 

INTERESSE IN PRACHTIGE KLIMPLANTEN - ontdek ons actueel aanbod met o.a Actinidia (kiwi), Aristolocha (Duitse Pijp), Clematis , Campsis, Vitis Vinifera ( druivelaars), Wisteria ( blauwe regen) , klimhortensia.....

 

 

Hederahelixklimop
Hydrangeapetiolaristuin
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

VitisviniferaDruivelaaropstam
ClematisNellyMoserVerynice
wisteriabrachybotrisroborstnice2

Blauwe regen - Wisteria - foto 'Wisteria Brachybotris Roborst'

Hydrangea petiolaris - klimhortensia - meer lezen

Hedera helix - klimop is een onverwoestbare klimmer, perfect winterhard, flexibel qua bodem en standplaats

Wie niet alleen wat schaduw wenst onder de pergola , maar tevens een smakkelijk druifje lust...zal Vitis vinifera aanplanten

Clematis - foto Clematis 'Nelly Moser'

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN

ONTDEK ONS ONLINE AANBOD KLIMPLANTEN

Verenigd Koningrijk