item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

5 siergrassen als solitair in de border

Onderstaande siergrassen zijn bij ons favoriet omdat ze de beste eigenschappen combineren met een minimum aan werk.

Winterhard, duurzaam, niet woekerend en windbestendig zijn de selecties van de volgende soorten:

Molinea arundinacea ‘Karl Foerster’

Behoort tot de hoge pijpestrootjes, die zeer diep wortelen en daardoor erg veel droogte afkunnen. Wonderbaarlijk genoeg verdragen ze met even groot gemak nattigheid. Zoals bij alle Molinea’s blijft het blad laag, pakweg een halve meter, maar wanneer de smalle stengels zich uit het hart van de plant beginnen te strekken, duurt het niet lang voor ze meer dan manshoog uitgroeien. Ondanks de hoogte mag dit gras nooit achterin de border gebruikt worden. Het transparante karakter leent zich veel beter op een plaats vooraan, zodat je er doorheen kan kijken. Er zijn meer gelijkaardige Molinea’s, maar bij deze lijkt alles perfect in verhouding. Ook de purper gekleurde stengels en opgaande en sierlijke vorm bevalt ons zeer. Goudgele herfstverkleuring.

 

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’

Oneindig veel cultivars van prachtriet zijn er op de markt, met onderling grote verschillen in hoogte, groeisnelheid en grootte van de pluimen. Deze pakweg 1.60 cm hoge cultivar, afkomstig uit de stal van Ernst Pagels is een vlotgroeiende plant met smal, zilvergenerfd blad, die als eenling of als groepje perfect in de border past. Aanvankelijk zijn de relatief kleine bloeipluimpjes bruinrood, later zilverig. Na de mooie verkleuring in de herfst blijft deze nooit steunbehoevende Miscanthus nog lang zijn sierlijke vorm behouden.

 

Panicum virgatum ‘Northwind’

Ook bij deze grassenfamilie is de stevigheid van het grootste belang. Op arme bodem blijven de meeste Panicum stevig rechtop staan, maar o wee, als je met regelmaat bemest, worden dat er ineens een heel stuk minder. Deze houdt wel overal de rug recht. Het blad is staalgrijs van kleur en de plantvorm is als een mooie slanke vaas die aan de bovenkant licht uitwaaiert. Hoog, sierlijk en uiterst geschikt als solitair, omringd door lagere planten. De wolkige bloempluimen, hoog boven het blad zijn een toegift, net als de goudgele herfstkleur. Heel mooi om ritmisch te herhalen.

Molinea caerulea ‘Dauerstrahl’

Zonder echt op te vallen is dit een siergras dat jaarrond iets te bieden heeft. Met fijn licht overhangend blad en massa’s naar boven priemende aartjes maakt dit gras een keurige pol die je jarenlang ongemoeid kunt laten. Zelfs in de winter blijft die bos van fijne aartjes intact. Weliswaar is het geheel dan bruin verkleurd, maar toch nog decoratief. Trouwens, liever een mooi verkleurd gras, dan een groenblijvend, waar de punten lelijk verdroogd en gerafeld door de wind zijn, vinden wij. Mooi in combinatie met Echinacea, waarbij, van het grootste belang, de zonnehoed geen concurrentie krijgt. Ook mooi in een veld van vele honderden en zo weer een iets anders de obligate Pennisetum alopecuroides.

Andropogon gerardii ‘Prairie Sommer’

Met de komst van de prarietuinen, staat baardgras steeds meer in de belangstelling. Het zijn grassen met een sterk opgaande groeiwijze die veel hitte en droogte verdragen. Logisch als je roots in de prairie liggen . Deze vinden een van de meest mooie vanwege het grijzig, berijpte stengels, het blad en de kleine aren spelen een ondergeschikte rol. De statige en zeer stevige vorm kun je ook gebruiken als verticaal element. Dit is een langzame groeier die elk jaar mooier wordt.

 

5 siergrassen als groepsbeplanting in de border

 

Pennisetum alopecuroides ‘Gelbstiel’

In alle maten zijn er lampenpoetsers verkrijgbaar; van de mini ‘Little Bunny’ tot de reuze ’Japonicum’ Onze favoriet zit qua grootte in het midden. Een weelderige bos van fraai donkergroen en smal blad maakt dit snelgroeiend gras, waartussen talloze bruine aartjes. Leuk zijn die strogele steeltjes, waaraan ze natuurlijk haar naam dankt. Wie goed oplet ziet ook in sommige blaadjes een fijn geel streepje. Zeer goed bodembedekkend.

 

Panicum virgatum ‘Shenandoah’

Een prachtselectie die niet bang is van een stevige regenbui en keurig rechtop blijft staan. Ook vanwege de kleur is het een begeerlijke plant: bruinrode bladpunten zien we al vroeg in de zomer en naarmate het seizoen vordert, verkleurt meer en meer van de plant mahonierood. De herfstkleur is ronduit spectaculair: alles wat nog groen was verkleurt geel en oranje; vuurwerk in de tuin! In een grote groep wuift het prachtig in de wind en dan komt het elegante karakter pas echt tot uiting. De bruinverkleurde structuur geeft moed in de winter, pas in het voorjaar afknippen!

 

Miscanthus sinensis ‘Jacu-Jima’

Dit is een breed uitgroeiende cultivar met een langdurige en rijke bloei van blonde pluimen die niet zover boven het blad uitsteken. Het spreekt ons aan dat de plant zeer lang blijft doorbloeien en ook dat het blad tot diep in het najaar donkergroen blijft. Pas in november verkleurt het smalle zilvergenerfde blad goudgeel. Een enkele plant vult met gemak een meter!

 

Sporobolus heterolepis Cloud

Oergras van de prairie. Oersterk ook; volgens ingewijden is een vitaal leven van tientallen jaren geen uitzondering. Aan de heel fijne luchtige bloeipluimen dankt het prairie dropseed haar sierwaarde. Niet alleen mooi om te zien, ook aangenaam om te ruiken. ‘Cloud’ is een opgaande selectie die nog mooier is, omdat de stengels donkergekleurd zijn en daardoor goed afsteken tegen het groene blad. Een veld met oer-Echinacea met daartussen dit gras en dan een mooie zomerdag…In de herfst zijn de stengels van onder goudgeel en van boven donkerbruinrood!

 

Hakonechloa macra

Lijkt op bamboe, maar dan zonder de gehate lange uitlopers. Korte zijn er wel en daarom zeer als bodembedekker gras geschikt. Kleine aartjes in overvloed in de nazomer, maar het gaat om het mooie blad en de mooie vorm van de plant. Voor zon, schaduw nat of droog; het is een alleskunner. Langzaam aan, dat wel en in het begin laag. Na tien jaar toch ruim een halve meter hoog. Mooi in combinatie met Hosta’s en andere grofbladige planten zoals Persicaria amplexicaule.

 

Contact Info : Kwekerij en tuin ' In Goede Aarde' - Kapitalendam 7 - 4522 PT - BIERVLIET ( Sluis ) - tel: ++31 (0)115 402 301

Mail : info@kwekerij-ingoedeaarde.nl Website : http://www.kwekerij-ingoedeaarde.nl

molineakarlfoerster
MiscanthussinensisKleineSilberspinne2VN
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

Grassen als solitair en voor groepsbeplanting : de favorieten soorten van Frans en Franny Geysels van kwekerij 'In Goede Aarde'

FransenFrannyGeyselskwekerijingoedeaarde

Franny en Frans Geysels van kwekerij 'In Goede Aarde '

PanicumvirgatumNorthwind3
molineadauerstrahl
pennisetumgelbstiel
‘Shenandoah’
Miscanthus sinensis ‘Jacu-Jima’
Sporobolus heterolepis 'Cloud'
Hakonechloa macra

Miscanthus sinensis ‘Jacu-Jima’

Panicum virgatum ‘Shenandoah’

Pennisetum alopecuroides ‘Gelbstiel’

Molinea caerulea ‘Dauerstrahl’

Panicum virgatum 'Northwind'

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’

Molinea arundinacea ‘Karl Foerster’

Andere interessante artikels over grassen :

* Siergrassen als groepsbeplanting de favorieten van Guido van de Steen ... meer lezen

* Siergrassen voor de prairietuin : de favorieten van Jan en Nik Spruyt : meer lezen

* De favoriete siergrassen van Tom Ostyn en Tinneke Provoost meer lezen

* Siergrassen -soorten - foto's en eigenschappen : een overzichtpagina

* Miscanthus sinensis soorten - foto's en eigenschappen

* Festuca Glauca ( Blauw zwenkgras, Blauw sc

Sporobolus heterolepis 'Cloud'

Hakonechloa macra

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk