item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

Bijzondere salvia's voor de tuin : maak kennis met de uitgelezen collectie van kwekerij Jan De Busschere

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

 

Bijzondere salvia’s voor te tuin : maak kennis met de uitgelezen collectie van kwekerij Jan De Busschere te Assebroek (Brugge)

Volledig omsloten door huizenblokken, op een boogscheut van de ringlaan en de eens zo ‘groene’ Steenbrugse Wandeling (waar tot de jaren 1960 tientallen plantenkwekerijen actief waren ) bevindt zich de kwekerij van Jan De Busschere. Het bedrijf bestaat reeds meer dan 60 jaar en specialiseert zich in éénjarigen , bijzondere vaste planten en bomen en sierheesters voor de kleine (stads) tuin. Sinds enkele jaren specialiseren Jan en Katrien zich ook in het kweken van bijzondere salvia’s voor de tuin.

 

Salvia’s collecteren en kweken : een nieuwe passie.

De passie naar het collecteren en kweken van salvia’s is er eigenlijk gekomen tijdens een zoveelste tuinreis naar Engeland, na het bezoek aan de overbekende cottage-tuin ,Wollerton Old Hall in Shropshire, waar de verschillende salvia’s gecombineerd werden in de bloemenborders.

De interesse naar salvia’s is er gekomen door de bruikbaarheid in zowel potten als vollegrond, mits een zonnige en doorlatende standplaats. De enorme variëteit aan kleur, geur en bladvorm en ook de erg langdurende bloei of herbloei waren een stimulans om deze plant intenser aan het tuinpubliek voor te stellen.

Meer en meer worden salvia’s ook geïntegreerd in de prairie-tuin. Op de kwekerij beschikken wij tevens over voldoende verwarmde kassen om de halfwinterharde en vorstgevoeligere te overwinteren. Voortdurend gaan wij op zoek naar nieuwe soorten van collega-verzamelaars over de ganse wereld en vaak vinden we dan planten en zaden om te ruilen.

Ook wij zijn reeds bezig om zelf nieuwe variëteiten te ontdekken, maar wij laten de natuur zijn werk doen en geven de voorkeur aan spontane kruising.  Salvia’s zijn immers een waar paradijs voor vlinders en vooral bijen. In ieder tuin prijkt wel ergens een salvia in pot of border.

 

Salvia een bijzonder geslacht met meer dan 900 soorten .

Salvia’s behoren tot de familie van de Lamiaceae ( lipbloemenfamilie, muntfamilie), meer dan de helft van de 900 soorten zijn afkomstig uit Noord- en Zuid Amerika. Er bestaan éénjarige , overblijvende (vaste) planten, groenblijvende en struikachtige soorten, slechts een deel hiervan is onze klimaatzone voldoende winterhard, maar ook de halfwinterharde soorten kunnen mits de nodige voorzorgen en winterbescherming de winter makkelijk doorstaan.

Winterharde salvia’s

 

Winterhardheid is een relatief begrip , immers niet alleen de temperatuur, maar ook de standplaats (beschut, oriëntatie), doorlaatbaarheid van de grond (in droge grond meer vorstbestendigheid) en de aangebrachte winterbescherming zullen de overlevingskansen van iedere salvia bepalen.

 

Winterharde struikachtige salvia’s

 

Bij de struikachtige salvia’s onderscheiden we voornamelijk drie types : De greggii , afkomstig uit Texas en Mexico, de microphylla : uit het zuiden van de VS en Mexico en de x jamensis types (kruisingen tussen greggii x microphylla) .

 

De greggii types

Deze salvia’s worden door de band als iets vorstgevoeliger dan de microphylla types aanzien. Ze hebben ook een kleinere plantbouw en een leerachtig blad met een effen bladrand . Allen houden ze van een zonnige en droge standplaats in een kalkrijke bodem. Gezien ze niet allen 100% winterhard zijn verdient het aanbeveling ze iets dieper te planten en het hart van de plant in de winter met wat coniferentakken te beschermen. Bijna alle variëteiten bloeien van het begin van de zomer tot de vorst intreedt met rode, zalmroze, roomwitte,donkerblauwe, lila en zelfs oranje getinte bloemen. Enkele van onze favorieten zijn : Salvia greggii ‘Icing Sugar’ en Salvia greggii ‘ Sungold’.

 

De microphylla types

Variabele soort, wijdverspreid in het zuiden van de Vs en Mexico, ze hebben een lichtbehaard, vaak gezaagd blad en houden net als de S.greggii van een droge en zonnige standplaats. De meest bekende commerciële variëteit is ongetwijfeld Salvia microphylla ‘Hot Lips’. De bloemen zijn wit met een knalrode onderlip, bij warm weer worden de bloemen vaak volledig wit of rood, vanzodra er weerom koudere nachten aanbreken duikt de wit-rode kleur opnieuw op. Enkele andere bijzondere variÎteiten zijn o.a. Salvia ‘Wild Watermelon’ met grote magentaroze bloemen of ‘ San Carlos Festival’ met zijn vrij grove bladeren, karmozijnrode bloemen en compacte habitus. Ook ‘Pink Blush’ met zijn massa’s roze bloemen en ‘Caramba’ met zijn bont blad en felrode bloemen zijn absoluut een meerwaarde voor de border.

De x- jamensis types ( S.greggii x S.microphylla –hybriden )

Salvia microphylla en Salvia greggii hebben de neiging vrijelijk met elkaar te kruisen , dit gebeurt zowel in de vrije natuur als door de inbreng van gespecialiseerde kwekerijen.

In het begin van de jaren ’90 werden tijdens een plantenexpeditie in Mexico door Dr. James Compton kruisingen ontdekt . William Dyson , curator van Great Comp Garden in Kent en houder van de Nationale Salviacollectie in UK, was zo enhousiast dat hij zelf enkele bijzondere kruisingen op de markt bracht. Bekend zijn o.a. Salvia x jamensis ‘Dyson’s Orangy Pink’ (zalmroze met oranje uitbloei) en S. ‘Kentisch Pink’( roze) , S. ‘Stormy Sunrise’ (zachtroze) en de recente tweekleurige selectie S. ‘Dyson’s Joy.

Andere vermeldenswaardige hybriden zijn o.a : S. ‘Christine Yeo’, S. ‘Lalarsha’, Salvia ‘Royal Bumble’, Salvia ‘Nachtvlinder’ (uit de tuin van Hans Kramer)

 

Winterharde overblijvende salvia ‘s ( vaste planten )

Salvia nemorosa groep (bossalie) is een bijzonder waardevolle soort die van nature van Europa tot Centraal AziÎ terug te vinden is, het zijn bijzonder goede borderplanten die in de winter volledig ondergronds verdwijnen om in het voorjaar opnieuw krachtig uit te lopen. Allen bloeien ze van begin juni tot in september met meestal mauve tot paarse bloemen , maar er bestaan ook cultivars met witte tot rozige bloemen. Om in de herfst een interessante herbloei te bekomen dient men ze na de eerste (zomer) bloei wat terug te knippen. Populaire cultivars zijn o.a Salvia nemorosa ‘Caradonna’, ‘Amethyst’, ‘Ostfriesland’ en ‘Blauhugel’, allen blauwe variëteiten , een mooie witbloeiende variant is ‘Schneehugel’.

Salvia x sylvestris is een zeer winterharde vaste plant van Europese origine met kleine smalle blaadjes en geschulpte rand en als ouders Salvia nemorosa en S.pratensis. Enkele mooie variëteiten zijn S. x sylvestris ‘Mainacht’ met violetblauwe bloemen en S. x sylvestris ‘Dear Anja’ met blauwviolette bloeiwijze.

Salvia verticillata’s (kranssalie) zijn goed winterharde salvia’s met meestal paarsviolette tot lavendel-violetkleurige bloemen, enkele interessante variëteiten waarvan de bloemen ook na de bloei nog lang decoratief blijven zijn o.a Salvia verticillata ‘Hannay’s Blue’ en Salvia verticillata ‘Purple Rain’ .

Inheemse salvia’s : in onze lage landen treffen we ook 2 inheemse soorten aan nl. Salvia verbenaceae en Salvia pratensis (veldsalie), deze laatste is goed winterhard en in de tuin toepasbaar, enkele interessante hybriden zijn o.a. Salvia x pratensis ‘Eveline’ (violetkleurig), S. x pratensis ‘Royal Distinction’ ( rozerood) en Salvia x pratensis ‘Swan Lake’ (wit).

 

Halfwinterharde salvia’s

 

Bij de halfwinterharde salvia’s vinden we uiteraard heel wat mooie soorten van Zuid- Amerikaanse origine, zij vragen een beschutte standplaats en een aangepaste winterbescherming.

Salvia patens (blauwe salie) is afkomstig uit Mexico , met een goede mulchlaag kunnen de knolletjes een zachte tot normale winter makkelijk overleven, in koudere regio’s kan men de knolletjes net als bij Dahlia in het najaar gewoon rooien en vorstvrij overwinteren. Enkele interessante variëteiten zijn o.a Salvia patens ‘Cambridge Blue (met hemelsblauwe bloemen ) en S. patens ‘Dot’s Delight’ (bicolor, gentiaanblauw met witte onderlip)

Salvia guranitica is afkomstig uit Zuid-Amerika en wijd verspreid terug te vinden in Brazilië, Uruguay en Paraguay. Vooral de eerste winters zal deze soort enige extra aandacht en winterbescherming vragen, na enkele jaren lijk hij zich goed geacclimatiseerd te hebben en zonder veel moeite onze winters te overleven. Een bijzondere variëteit is Salvia guaranitica ‘Blue Enigma’ met diepblauwe bloemen en een hoogte tot ca 1,5m.

Salvia uliginosa is afkomstig uit Brazilië, Argentinië en Paraguay, het is een polvormende vaste plant die zich via ondergronds uitlopers verspreidt, een recente en interessante cultivar is ongetwijfeld Salvia uliginosa ‘Ballon Azul’ , een rechtopstaande , lagere en stevigere variëteit dan de gewone uliginosa met mooie helderblauwe bloemen en mits de nodige winterbescherming niet zo moeilijk te overwinteren.

 

Vorstgevoelige struikachtige salvia’s

Deze niet winterharde soorten zijn bijna allen afkomstig uit Zuid-Amerika en vaak bladhoudend, vaak beginnen ze pas laat in de herfst te bloeien . Je kan ze best overwinteren door ze net voor de winter invalt met een voldoende grote kluit op te potten en in een matig verwarmde serre of veranda (min 5∞C) te overwinteren . Wie daar niet over beschikt kan het in een matig verwarmde hal (met voldoende licht) proberen of in de late zomer de nodige stekken nemen . Uit het enorme aanbod stippen we enkele van onze favorieten aan :

Salvia confertiflora : een prachtplant , afkomstig uit Brazilië en in onze regio niet winterhard en als oranjerieplant te overwinteren. Hij bloeit vanaf augustus tot aan de eerste vorst met mooie spitsvormige, warmoranje bloemaren en wordt zo’n 1,2 – 1,5 m hoog. (usda zone 9-11)

Salvia leucantha types zijn afkomstig uit Mexico en echte schoonheden met vaak wollig behaarde stengels en smal gerimpelde bladeren met een viltachtige onderzijde. Salvia leucantha ‘Purple Velvet’ heeft smal grijsgroene bladeren en lange, smalle, wollig behaarde blauwpaarse toortsen. Een interessante nieuwe hybride is Salvia ‘Waverly’ (met Salvia leucantha als een van de ouders) , het is een sierlijke salie met rechtopgaande groei ( 1m -1,2 m hoogte) en witte bloemen met een zachte lilaroze schijn die tot de eerste vorst standhouden. (usda zone 9-11 – verdraagt wat vorst tot -7°C)

Salvia buchananii is een ander juweeltje afkomstig uit Mexico. Hij bloeit rijkelijk van juni tot oktober met fluwelen kersrode bloemen en houdt van een licht beschaduwde standplaats, gezien hij maar 50- 60cm hoog wordt oogt hij ook zeer mooi als kuipplant. (usda zone 10-11)

Salvia cacaliifolia : bij deze overblijvende plant uit Centraal Amerika zijn het de koningsblauwe bloemen met hun groene kelken die de show stelen. De bladeren zijn felgroen, driehoekig bijna pijlpuntvormig, in milde warme klimaatzones bloeit deze plant het jaar door, bij ons is dit meestal in de late zomer en herfst. Gezien zijn beperkte hoogte (60-70 cm ) en idem breedte een perfecte plant om in pot op te kweken. (usda zone 10-11)

Salvia corrugata is een struikachtige wintergroene salie afkomstig uit Zuid-Amerika , hij is goed verspreid in Ecuador, Peru en Colombia. Bij ons bloeit hij van augustus tot november met koningsblauwe bloemen die uit bijna zwarte bloemkelken ontluiken. Hij heeft donkergroene tot grijsgroene, lancetvormige bladeren met een opvallende zilverwitte schijn aan de onderzijde ( hoogte 0,75m – 1m - usda zone (8) 9-11 , kan dus gerust enkele graden vorst aan ..)

Salvia involucrata is een bijzondere overblijvende plant uit Midden en Zuid-Amerika , je vindt ze terug in Mexico, Brazilië, noordelijk Uruguay, Argentinië en Paraguay. Deze salie heeft een paarsgroen, roze geaderd blad en grote donkerroze bloemen waarvan de bovenste bloempjes nooit helemaal open komen. ‘Mulberry Jam’ is fuchsiakleurig en ‘Pink Icicles’ is een prachtige lichtroze variëteit.

Salvia oppositiflora is een vaste plant afkomstig uit Peru waar hij op grote hoogte groeit (2000 – 4000m ) , hij heeft spectaculaire grote, romig oranje , geel behaarde bloemen die tegenoverstaand zijn. Hij kan gezien zijn afkomst wel enkele graden vorst aan (usda zone 9-11 = -7°C ) maar wordt toch best als oranjerieplant overgehouden.

Eenjarige salvia’s

Eenjarige salvia’s zijn in onze regio absoluut niet winterhard maar ze bloeien vaak van begin mei tot de vorst. Ze doen het bijzonder goed in pot en zijn ook voor de border een kleurrijke aanvulling.

Salvia farinacea , opgaande vaste plant, vaak gekweekt als halfwinterharde éénjarige met prachtige diepblauwe of witte bloemen , bloeit in onze regio’s meestal van midden zomer tot het najaar . De stengels zijn grijsbehaard tot 1m hoog met een houtige basis, de bladeren eirond tot lancetvormig.

Salvia coccinacea is een kortlevende vaste plant die meestal bij ons als éénjarige gekweekt wordt. Oorspronkelijk inheems in BraziliÎ maar ondertussen ingeburgerd in vele subtropische en tropische landen waar hij vaak als ‘onkruid’ langs de wegen groeit. Bij ons een ideale perk – en terrasplant, bloeit van juli tot de eerste vorst met meestal kleine scharlakenrode bloemen maar er zijn ook cultivars met felroze, zalmroze en witte bloemen. Meestal bereiken de bloemstengels een hoogte van 50-60cm. De bladeren zijn driehoekig , eirond, zacht behaard en aan beide zijden gezaagd.

Salvia splendens (vuursalie) is een sterk vertakte heester uit Brazilië en kan daar een paar meter hoog worden, bij ons is de hoogte meestal tot 1,2m beperkt. De bladeren zijn eirond en de bloemen meestal buisvormig scharlaken rood. Ondertussen bestaan er ook tal van interessante cultivars in allerlei kleuren gaande van zalmroze, lavendel, lila, paars en wit to donkerrood. Vele lage perkplanten zijn van deze soort afgeleid zoals o.a. Salvia splendens ‘Van Houttei’ en S. ‘Jimmy’s Good Red’ die intense rode bloemen heeft en een vroegbloeier is, tevens goed geschikt als solitaire potplant. ( hoogte 20-100 cm , usda zone (8b) 9-11 – kan dus wel enkele graden vorst aan )

Salvia viridis (syn. Salvia horminum – ned. Bonte salie ) is een slanke zomeréénjarige uit het Middellandse zeegebied met mooie kleine , violette bloemen en langwerpig eironde grofbehaarde bladeren . Bij gekweekte cultivars vindt je ook roze, paarse, witte en intens blauwe bloemen in vrij dichte kransen. Deze soort is makkelijk te zaaien in potjes of in de late lente terplaatse in de border. ( max hoogte : 65cm , usda zone : 8-10 , kan dus zeker enkele graden vorst ca -10°C aan )

 

 

CONTACT : Kwekerij Jan De Busschere - Weidestraat 10 - 8310 Assebroek ( Brugge)

Tel. ++32 (0)50 35 29 86 - Gsm : 0474/26 82 82 - mail : jdebusschere@skynet.be

website: www.tuinplantendebusschere.be

KwekerijJandeBusschere
Borderagastachesedumsalviagrassen
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

Salvia greggii 'Icing Sugar'
salviahotlipsfestival
SALVIAROYALBUMBLE
SalviaNachtvlinder
SalviapatensDotsDelight
Salvia nemorosa 'Caradonna'
Salvia verticulata 'Purple Rain'
SalviapratensisDearAnja
Salviainvolucrata
Salviastolonifera

Tuiplantenkwekerij Jan De Busschere in Assebroek (Brugge) op amper 1km van Brugge centrum

Salvia past ook goed in border in combinatie met grassen , Agastache, sedum ...

Salvia greggii 'Icing Sugar'

Salvia microphylla 'Hotlips' , wellicht een van de bekenste microphylla soorten

Salvia 'Royal Bumble'

Salvia 'Nachtvlinder' - foto kwekerij Jan De Busschere

Salvia nemorosa 'Caradonna'

Salvia verticulata 'Purple Rain'

Salvia pratensis 'Dear Anja'

Salvia patens 'Dots Delight' - foto kwekerij Jan De Busschere

Salvia involucrata - foto kwekerij Jan De Busschere

Salvia stolonifera , foto kwekerij J. De Busschere

salviafarinacea

Salvia farinacea

SalviamicrophyllaCerroPotosihabitus

Salvia microphylla 'Cerro Potosi'

Bannermooietuinenalgemeen
TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
BEE HAPPY
abeillefleurpomme

Laat je tuin zoemen ..kies voor bijenvriendelijke planten

en help mee om onze bijen te redden !!

Verenigd Koningrijk