item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Coniferen brengen kleur in de wintertuin : VOOR EEN ALFABETISCH OVERZICHT VAN CONIFEREN - KLIK HIER

 

Zo’n 230 miljoen jaar geleden, tijdens de Perm-periode waren coniferen de toonaangevende plantengroep op aarde en waren ze de eerste plantensoorten die zich niet via sporen of deling vermeerderden maar via (primitieve) bloemen en echte zaden. Tal van coniferen variÎteiten zijn ondertussen uitgestorven en alleen nog als fossiel bekend, maar heel veel andere soorten zijn er nog steeds- en hoe ! Coniferen komen zowel op het noordelijk als zuidelijk halfrond voor, in tropische oerwoudgebieden tot moerassen en van de hete droge savanne tot aan de koude boomgrens hoog in de bergen (en dicht bij de polen) . Ze zijn opgedeeld in zeven aparte families met wel vijftig geslachten en honderden soorten, allen totaal verschillend, maar hun dominante positie in de moderne plantenwereld met wel 300.000 soorten bloemplanten zijn ze wel kwijt.

 

In Nederland en Vlaanderen kwam vroeger de venijnboom (Taxus baccata) als inheemse plant voor, maar die is hier als wilde boom verdwenen. De jeneverbes (Juniperus communis) is er nog wel sinds de prehistorie. Of de grove den (Pinus sylvestris) bij ons inheems is, wordt betwijfeld. Alle andere soorten coniferen die we hier hebben, zijn dus als bos-, park- of tuinplant geÔmporteerd. En daarvan zijn weer duizenden cultuurvormen gekweekt die als bijzondere kleur- en vormelementen rust brengen in de zomertuin en ook ’s winters blijvende kleur geven. Er zijn wel bladverliezende coniferen, zoals de lorken of lariksen (en de bijzondere Ginkgo) die een schitterende herfstkleur vertonen, maar de meeste coniferen behouden zomer en winter hun naald- of schubvormige loof . En dat is er in tal van kleuren: uiteraard allerlei tinten groen, maar ook fel- tot donkerblauw, zilvergrijs, geel, wit- en geelbont. Zelfs roodachtige tinten komen voor en wie denkt dat altijdgroene coniferen ook altijd hetzelfde groen showen, heeft het mis. Er zijn heel wat soorten die met prachtige, frisgroene ‘kaarsen’ uitlopen of die ’s winters bronsgroen verkleuren. Coniferen eentonig? Vergeet het maar! Het is bovendien niet alleen het blad dat grote verschillen vertoont, ook de groeivormen (van bodembedekkers en dwergen tot smalle zuilen en brede kronen), de basten, de wortelstructuren, de bloeikegels en zelfs snoeivormen geven een eindeloze variatie. Veel dwergvormen zijn geschikt als bonsai.

 

Coniferen zijn geweldig sterk

Coniferen hebben vrijwel geen last van insecten en schimmels. Snoeiwonden hoeven niet te worden afgedekt. Sommige coniferen lijken het eeuwige leven te hebben. De oudste levende wezens op aarde zijn naaldbomen (in Amerika groeien coniferen van meer dan 5000 jaar oud). Er zijn coniferen voor ieder type grond (van zuur tot kalkrijk), soorten die zoute zeewind verdragen of die met luchtwortels zelfs in moerassen kunnen groeien. Van coniferen voor minituinen tot parken. Van heel langzaam tot supersnel groeiend. De keuze is aan u!

 

Voor het voetlicht

Een paar geslachten lichten we er willekeurig even uit. Zoekt u een blauwe conifeer, kijk dan bij Abies, Cedrus, Chamaecyparis, Juniperus, Picea(spar) of Pinus. Gele vormen zijn rijk vertegenwoordigd bij Chamaecyparis, Cedrus, Juniperus, Taxus en Thuja. Witbont vindt u vooral bij Chamaecyparis. Prachtige treurboompjes bij Chamaecyparis, Cedrus, Larix, Taxus en Tsuga. Voor haagconiferen moet u dicht en liefst horizontaal vertakkende planten hebben met fijn loof. De oersterke, fijn-geschubde, kruipende Microbiota decussata die ’s winters brons verkleurt, werd pas in 1921 in SiberiÎ ontdekt. En een paar jaar geleden werden in Australië levende exemplaren van de Wollemi Pine (Wollemia nobilis) aangetroffen die alleen nog van meer dan 100 miljoen jaar oude fossielen bekend was. Hij wordt nu weer gekweekt!

 

Tuintips voor januari

Liever niet over bevroren gras lopen. Dat kan later dode bruine plekken geven. Bij kale vorst (zonder sneeuw of ijzel) en felle zon kunnen groenblijvende bladplanten uitdrogen. Dek ze dan tijdelijk af (bijv. met tuinvlies). Het is beter strooizand tegen gladheid te gebruiken dan zout of pekel. In vogelvoer zitten vaak te weinig vitamines. Dan gaan de vogels van de plantenknoppen vreten. Voorkom dat door ook stukjes fruit aan te bieden. In januari kunt u de grond bemesten met thomasslakkenmeel of landbouwkalk. Geen kalk bij heide of andere zuregrondplanten strooien. Laat de tuin verder zo veel mogelijk met rust.

 

Colour your Life

Kleur je leven, kleur je tuin. Met een tuin geef je zelf letterlijk en figuurlijk kleur aan je leven. Colour your life vertelt over de sierwaarde van tuinplanten, maar ook over het nut van planten in de tuin. Praktische en sfeervolle informatie over tuinplanten, om te gebruiken in de eigen tuin. Colour your Life wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Bron : PPH

VOOR EEN ALFABETISCH OVERZICHT VAN CONIFEREN - KLIK HIER

GINKGOBILOBAOHATSUKI
PinusstrobusMacopincloseupkegels2
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

ChamaecyparisobtusaBronzePygmy
AbiesKoreanakegels
PseudolarixamabilisgoudlorkherfstkleurVNNN
PiceaabiesMotala

Pseudolarix kaempferi - goudlork (goudlarix) prachtig in de herfst , wel bladverliezend in de winter .

Picea abies motola

Abies koreana - prachtige decoratieve kegels .

Chamaecyparis obtusa 'Bronze Pygmy'

Pinus strobus 'Macopin' closeup kegels - foto januari 2012.

Ginkgo biloba 'Hatsuki' - deze conifeer of 'missing link' tussen de coniferen en loofbomen is vooral in de herfst zeer attractief : meer lezen

PinusparvifloraJapansewittedenkegelsdetail

Pinus parviflora - Japanse witte den

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk