Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis item10
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten
Bookmark and Share

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

KERSTBOMEN - KERSTBOOM SOORTEN VOOR DE HUISKAMER * Waarom een kerstboom plaatsen ?

De kerstbomentijd komt er weer aan.

Kerstbomen zijn allen eigenlijk sparren en géén dennebomen, ze behoren wel tot de familie van de Pinaceae (dennenfamillie), een grote familie van wel 200 soorten coniferen die voornamelijk in koele regio’s van het noordelijk halfrond goed verspreid zijn, in zuidelijkere regio’s zijn het vooral bergbewoners .

Kerstmis en de kerstboom

De kerstboom gaat eigenlijk terug op een oud Germaans gebruik : de groenblijvende (wintergroene) boom stond symbool voor de vruchtbaarheid, het leven. Zoals bij vele volkeren werden er midwinter lichtfeesten gehouden op het moment dat na een periode van duisternis de dagen weer gingen lengen. Deze feesten (joelfeesten) duurden ongeveer 12 dagen, een periode die overeenkomt met de huidige kerstperiode.

De kerkvaders zaten behoorlijk verveeld met deze niet uit te roeien heidense gebruiken, ook in de meer zuidelijke streken van Europa kende men immers lichtfeesten, midwinterfeesten . If you can’t beat them join them... de feesten kregen een christelijke betekenis , nl. de geboorte van Christus op 25 december.

In de middeleeuwen werden sparrebomen (kerstbomen) versierd met appels of papieren bloemen en in optochten door de straten gevoerd. Pas in de 19de eeuw werd de kerstboom ook in de huiskamer van christenen geïntroduceerd.

De kerstboom als symbool voor gezelligheid .

De kerstboom in onze huiskamer is een vrij recent fenomeen dat pas de laatste honderd jaar door de kerk getolereerd en gestimuleerd werd. De boom staat symbool voor het leven (groenblijvend) en voor het licht van de wereld. Bewust of onbewust gaan we deze boom een centrale plaats in huis geven en versieren met kerstbollen e. a. decoratie, we gaan hem in deze donkere periode ook met kerstverlichting versieren, een oude verwijzing naar de joelfeesten of midwinter lichtfeesten. Maar in deze tijd is het gewoon een symbool voor gezelligheid geworden, leuk samenzitten, genieten, cadeautjes die er aan komen...

Een echte kerstboom of kunstkerstboom plaatsen ?

De kunstkerstboom is vrij duur en heeft enkel een milieu gunstig effect als hij ook daadwerkelijk langer dan 15 jaar gebruikt wordt. Voordelen zijn uiteraard het ontbreken van de vervelende uitval van naalden en de mooie symmetrie, bovendien hoef je niet ieder jaar de wagen uit te halen om een nieuwe boom uit te zoeken.

Wie voor een echte kerstboom kiest heeft keuze uit gekapte , bomen met kluit, in pot, of in pot gekweekt. De gekapte kerstbomen zullen in droge en warme omstandigheden iets meer naalden verliezen , maar zijn meestal het goedkoopst. Bomen met kluit lijken een mooi alternatief, maar vaak zijn de resterende wortels zo beperkt, dat de boom na de kerstperiode niet altijd even makkelijk te revitaliseren is, zaak is ook in de huiskamer de boom reeds een voldoende grote pot met aarde te geven en regelmatig water te geven .

Kerstbomen in pot lijken het ideale alternatief, maar let goed op ! Je hebt in potgedrukte kerstbomen , zijn eigenlijk kerstbomen met kleine kluit, die dan in een pot gedrukt worden Èn je hebt in pot gekweekte kerstbomen. Deze laatste zijn vaak tot 3 maal duurder, gezien ze in deze pot of container ook trager groeien en meer intensieve zorgen behoeven dan bomen die in volle grond konden groeien.

Voordeel van deze in pot gekweekte exemplaren is dat ze een vrij goed wortelgestel hebben en de grootste kans maken om meerdere jaren als kerstboom te kunnen dienen, je kan ze dan als kuipplant gaan verzorgen (grotere pot, coniferenmest geven, regelmatig water )

 

Soorten kerstbomen (als kerstboom vaak verkochte sparren)

 

De gewone spar – Picea Abies – fijnspar – syn. Picea

Deze conifeer die van oorsprong uit Noord-Europa komt is de meest verkochte kerstboom. Hij werd enkele eeuwen geleden massaal aangeplant in de Ardennen en daardoor heeft BelgiÎ ook een belangrijke kerstboomproductie . Deze boom kan in de vrije natuur tot 60m hoog worden, heeft een zuilachtige groeivorm, is eerder traag groeiend en heeft een dikke roodachtige bruine bast. De naalden zijn donkergroen en de kegels (lichtbruine sparappels ) kunnen tot 20 cm lang worden.

De Servische spar – Picea omorika

Ongetwijfeld een van de mooiere en betere kerstbomen. Deze spar is afkomstig uit BosniÎ en ServiÎ en heeft een elegante smalle piramidale vorm. De takken staan niet omhoog, maar zijn sierlijk afhangend. Hij wordt nauwelijks breder dan 1,5m in volwassen stadium , de hoogte kan in vrije natuur variÎren tussen 30-40m .De afgeplatte, niet scherp gepunte naalden zijn heldergroen en grijsachtig onderaan. Deze conifeer doet het zeer goed als kerstboom in de warme huiskamer en al zeker als potgekweekte plant.

Ook mooie solitair voor de tuin (mits de hoogte geen bezwaar vormt), er bestaat echter ook een dwergvariÎteit : Picea omorika nana (max hoogte 2,5 m ) .

De dwergspar – Picea glauca conica (tafelkerstboompje, kleine blauwe (witte )spar,.

Dwerg conifeertje kan in volle grond een maximale volwassen hoogte van 2-2,5m bereiken, mosgroene kleur . Door zijn uiterst trage groei ideaal als alternatieve kleine kerstboom voor mensen met weinig ruimte (appartement, studio) , wordt meestal in pot gekweekt en op een hoogte van 30-40 cm aangeboden.

De Coloradoden – Colorado zilverspar - Abies Concolor

De Colorado zilverspar groeit van oorsprong in het westen van de USA en Noord Mexico, het is een mooie statige spar met piramidale kroon, dofgroen, grijsachtige bladeren (naalden) en groen bruine cylindervormige kegels. Groenblijvende boom die op volwassen leeftijd in streek van oorsprong zeker 8m breed en meer dan 36m hoog wordt.

Bij ons gebruikt als landschapsboom en soms ook als kerstboom.

De Nordmannspar - Abies Nordmanniana (Kaukasische spar, Kaukasische zilverden- Krimspar )

De Nordmannspar dankt zijn naam aan de Finse botanicus ‘Alexander von Nordmann’ die hem rond 1838 in West Europa introduceerde, van oorsprong komt deze conifeer uit de regio van de Zwarte Zee , De Krim, Kaukasus gebergte .

Hij wordt aanzien als dé ideale kerstboom par excellence, hij groeit bijzonder traag waardoor in potgekweekte exemplaren makkelijk (mits goede zorgen) als kerstboom kunnen dienen. De zachte naalden zijn plat en stomp (prikken niet ) en houden goed vast ook in huiskameromstandigheden, de bovenkant van de naalden is glanzend donkergroen, de onderkant blauwig gestreept. Door zijn trage groei is de Nordmannspar echter vaak heel wat duurder in aankoop, hou er echter rekening mee dat je hem voor vele jaren kan gebruiken.

De Fraserspar – Abies Fraseri

De Fraserspar kent de laatste decennia ook opgang als kerstboom, deze conifeer is van oorsprong afkomstig uit de Verenigde Staten ( North Carolina, Virginia, Tennessee) en heeft een mooie piramidale vorm. De naalden zijn amper 2,5cm lang, midden tot donkergroen van kleur met een zilverachtige tint aan de onderkant. In zijn natuurlijke habitat kan deze conifeer tot 18m hoog en 6m breed worden . Vormt ook cilindrische schitterend donkerpaarse sparappels (kegels)

Als kerstboom is het een mooie goed vertakte boom, die zijn naalden niet makkelijk verliest, gezien hij sneller groeit dan de Nordmannspar, zal de prijs dan ook wat gunstiger uitvallen.

De Edelden – Edele zilver den (spar) – Abies procera – syn. Abies nobilis

De edelden of Abies nobilis is eveneens afkomstig uit westelijk Amerika, heeft een mooie piramidale vorm en grijsgroene tot zilverblauwe zachte naalden. Hij verspreidt een aangenamer geur, wat in de huiskamer de kerstsfeer kan versterken , weinig naaldval.

De Koreaanse zilverspar – Abies Koreana

De Koreaanse zilverspar is van afkomstig uit de bergen van Zuid-Korea, het is een eerder smalle, traaggroeiende spar met opvallende omhooggerichte paarse kegels, de naalden zijn donkergroen met een zilverkleurige onderzijde.

Als kerstboom een mooie sierlijke verschijning, goed naaldhoudend, ook de mooie donkerpaarse sparappels die in de kerstperiode aan de boom hangen kunnen voor een extra toegevoegde waarde zorgen.

Huismajastraatkant2010
fijnspar

Fijnspar - gewone spar : Picea Abies

servischespar

De Servische spar - Picea omorika

abiesnordmannian

De Nordmannspar - Krimspar - Kaukasische spar - Abies Nordmanniana

abiesfraseri

De Fraser spar - Abies Fraseri

abieskoreana

De Koreaanse zilverspar - Abies Koreana

 

Kerstbomen kan je bij diverse handelaren kopen :

tuincentra

coniferenkwekerijen

professionele (groothandel) kwekerijen (geen particulier verkoop)

fotokwekerijenserres1

Kwekerijen vinden in België en Nederland gerangschikt per categorie gekweekte planten

DhaliaDazzlemeklein

 

Interessante PLANTEN INFORMATIE - foto's, soorten, uitleg, zeldzame cultivars

klik hier

fransetuinen
mooietuinen

ONTDEK DE MOOIE TUINEN VAN BELGIE EN BUURLANDEN

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN

 

DECORATIEVE PLANTEN IN DE WINTER

Ontdek onze selectie voor 2016 van prachtige wintergroene, winterbloeiende en winter decoratieve planten met

mooie

Camellia

Chaenomeles

Cornus

Corylopsis

Hamamelis

Helleborus

Mahonia

Sarcococca

klik hier

ONTDEK ONZE SELECTIE DECORATIEVE PLANTEN VOOR HET WINTERSEIZOEN 2015-2016 : MEER INFO

Verenigd Koningrijk