item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

LEUCOTHOE

Het geslacht Leucothoe behoort tot de Ericaceae (Heidefamilie ) en is voornamelijk afkomstig van Oost-Azië en de USA. Er bestaan een zestal soorten, sommige bladhoudend andere bladverliezend. De bladverliezende variëteiten kunnen vaak bogen op zeer mooie herfstkleuren. De bladeren zijn meestal stevig, wat leerachtig en enkelvoudig, soms donkergroen en soms bontkleurig. De bloemen zijn meestal klein, klok- tot bekervormig en dekleur gaat van roomwit tot roze. Maar de grote charme van Leucothoe blijft het prachtige kleurenspel van de bladeren doorheen de seizoenen, de bladverliezende soorten hebben bovendien meestal een bijzondere herfstkleur.

Kweek en onderhoud: De meeste Leucothoe soorten houden van een frisse vochtige,humusrijke grond die goed doorlatend en licht zuur is, een standplaats met gefilterd zonlicht is te prefereren boven volle zon. De plant is vrij onderhoudsarm, snoeien is enkel nodig om de vorm te behouden. Vermeerderen gaat makkelijkst via afleggers of halfverhoutte stekken , vermeerdering vanuit zaad vraagt veel geduld (en tijd) .

Populaire cultivars :

* Leucothoe Zeblid - syn. Leucothoe Scarletta - klein blijvende soort met rode twijgen en lange bladeren die eerst bronskleurig-rood uitlopen en later groen worden

* Leucothoe axilaris 'Curly Red' -nieuwe soort met opvallend krullend blad dat verschillende kleuren toont doorheen de seizoenen. Mooie herfstverkleuring van rood naar paars, compacte groeiwijze en aldus ook voor kleine tuin bijzonder geschikt.

* Leucothoe walteri ' Rainbow' syn. Leucothoe fontanesiana 'Rainbow' - bontbladig met groen, roomwit en roze . (winterhard zone 5-10 - halfschaduw ) - geen herfstverkleuring.

* Leucothoe racemosa - mooie sierstruik uit oosten van de USA, grote bladeren van wel 50cm lang zijn fijn getand en produceren prachtige herfstkleuren in geel-oranje en kersrood. Bloeit in het voorjaar met trosjes roomwitte bloemen. ( winterhard zone 5-9 )

LeucothoeZeblid
LeucothoeaxilarisScarlettaSenseherfstkleur2
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

LeucothoeaxillarisCurlyRed

Foto : Leucothoe 'Zeblid'

Leucothoe axilaris 'Scarletta Sense' herfstkleuren

Foto boven : Leucothoe axilaris 'Curly Red'

LeucothoefontanesianaRainbow
LeucothoekeiskeiRoyalRuby

Leucothoe walteri 'Rainbow' syn. Leucothoe Fontanesiana 'Rainbow - synoniem ' Girard's Rainbow'

Leucotheo keiskei 'Royal Ruby'

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN

ONTDEK ONZE SELECTIE DECORATIEVE PLANTEN VOOR HET WINTERSEIZOEN 2015-2016 : MEER INFO

Verenigd Koningrijk