Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis item10
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

Tulpen zijn ook vandaag de dag nog door vele mensen heel geliefd, ze bestaan in honderden soorten en duizenden variÎteiten, tal van soorten komen in aanmerking voor verwildering, maar heel wat soorten worden dienen na de bloei, wanneer het loof afgestorven is, gerooid te worden . De bollen dienen dan goed schoon gemaakt te worden en op een koele, droge, goed geventileerde plaats overwinterd te worden.

Tulpenmanie (tulpengekte, bollengekte, tulpomanie )

Alhoewel tulpen nog steeds populair zijn , is het niet in te denken dat ze ooit nog voor extreem hoge prijzen als in de jaren 1630 ( 1634- 1637 ) zullen verkocht worden. Het begon eigenlijk allemaal toen een Vlaamse diplomaat Ogier van Busbeke, in 1593, uit Turkije en Iran enkele tulpenbollen meebracht en deze aan zijn vriend botanicus Carolus Clusius van de hortus botanicus te Leiden toestuurde. De spectaculaire kleurnuances van de tulpen zorgden bij de ‘Beau Monde’ voor een echte rage, verzamelwoede en speculatiegolf. Wat begon met de interesse van welvarende dames die enkele honderden Euro’s betaalden om met een tulpenbloem in het dÈcoltÈ op een gala diner te kunnen uitpakken, eindigde met echte woekerprijzen rond 1634 toen voor de meest gezochte bollen prijzen van 3000 Euro of meer per bol werd geboden. Dit kwam overeen met de prijs van een volledige scheepslading van een koopvaardijschip of de prijs voor een mooi herenhuis aan de Amsterdamse grachten.

De ineenstorting van deze lucratieve handel, ontstond deels onder druk van de publieke opinie en deels door het speculatieve optreden van allerlei louche handelaren en kopers, men begon immers tulpen te verkopen die nog nooit gebloeid hadden en zelfs tulpen die men nog niet in bezit had, terwijl ook de kopers contracten afsloten over bedragen die ook zij (nog) niet in hun bezit hadden. De eerste grote beurs – luchtbel was aldus geboren.

Tulpen indeling :

Door de enorme diversiteit aan tulpen worden deze gangbaar ingedeeld in groepen

Enkele vroege tulpen (groep 1)

Deze tulpen met komvormige (bekervormige) enkele bloemen worden meestal 40-50 cm hoog en bloeien vroeg tot halverwege het voorjaar. Ze zijn goed winterhard en goed geschikt voor borders en gemengde beplanting . Enkele klassiekers zijn o.a. ‘Apricot Beauty’, ‘Brilliant Star’, T. 'Flair' , T. ‘Yokohama’ , T.‘Prinses Irene’, T. ‘Purple Prince’....

 

Dubbele vroege tulpen ( groep 2) :

Dit zijn tulpen met volledig dubbele bloemen, schaalvormig, bloeien midden het voorjaar, meestal ca 30- 40 cm hoogte, goed winterhard. Het zijn ideale perkplanten , maar worden ook veelvuldig gebruikt voor potten en voorjaarsboeketjes. In de jaren 1940 – 1950 werden diverse nieuwe cultivars geÔntroduceerd. Enkele voorbeelden zijn o.a. T. ‘Carlton’ , T. ‘Anna Sluyter’, T. ‘Monte Carlo, T. ‘Oranje Nassau’, T. ‘Stockholm’, T. ‘Willem van Oranje’ , T. ‘Rubra Maxima’ enz...

RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

TULIPA - Tulpen : soorten, foto's, info

TulpApricotBeauty
TulipaFlair
TUlipaMonteCarlo

Tulipa 'Apricot Beauty'

Tulipa 'Flair'

Tulipa 'Monte Carlo'

Tulpcarlton
Monsellatulp
Tulpmondial

Tulipa 'Carlton'

Tulipa 'Monsella'

Tulipa 'Mondial'

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
tulpomanie1

Olieschildering van Hans Bollongier 1639, Rijksmuseum A’ dam

Tulpenshow

In het Keukenhof te Lisse, zijn jaarlijks honderden boeiende tulpenvariëteiten te bewonderen .

Tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

DEELNEMERS OPEN TUINEN 2014

Ontdek meer soorten op onze fotogalerij op

Google + : klik hier

Verenigd Koningrijk