item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Eten uit eigen tuin is opnieuw in , moestuin, groententuin en kruidentuin zijn terug van weggeweest !

Veel van wat wij met zijn allen eten kan goed in een pot gekweekt worden en dus ook op het balkon of terras. Van eigen tuinkruiden in pot tot struikjes en laagstam fruitboompjes. Dat smaakt toch veel lekkerder?

Heerlijk experimenteren en genieten. Daar is geen grote tuin voor nodig. Waarom tuinkruiden gedroogd uit een potje eten als het ook vers uit eigen teelt kan. En wat te denken van bessen van eigen struik of fruit van eigen boom.Wist je trouwens dat het woord tuin afstamt van het germaanse woord 'tun' wat in west Europa een omheinde ruimte betekende voor eetbare gewassen en in het midden oosten 'Paridaiza' (ommuurde ruimte - oorsprong van onze ned.naam paradijs )

Zelf kruiden kweken

Eigen kruiden zijn niet alleen lekker, maar zien er ook mooi en aantrekkelijk uit. Er is flink wat keuze. Denk bijvoorbeeld aan een basispakket van tijm, rozemarijn, oregano en munt.

Tijm is een klein wintergroen struikje waar kleine lila tot witte bloemetjes aan komen. Er zijn heel wat verschillende tijmsoorten, maar allemaal hebben ze die heerlijk ruikende blaadjes die lekker zijn in verschillende gerechten. Rozemarijn heeft kleine, leerachtige blaadjes en blauwviolet gekleurde bloemetjes. Ook hier zijn het de blaadjes die heerlijk smaken in tal van gerechten van soep tot saus. Ook oregano, bekend van de pizza en tomatengerechten is goed zelf te kweken. Hiervan zijn het vooral de jonge plantentoppen. Munt is lekker in allerlei gerechten van hartig tot zoet, maar ook simpelweg om een heerlijke thee van te maken.

Vb: zie foto boven – Marokkaanse munt – heerlijk ingredient voor Mochito of muntthee.

Je kunt veel kruiden zelf zaaien, maar ook al kant en klaar in een potje kopen. Zet ze thuis in een grotere pot, waar ze mooi uit kunnen groeien.

Tip : zet de potten in het zonnetje en niet te ver bij de keuken vandaan!

Vruchten

Er zijn heel wat fruitbomen en -struiken te koop die het prima doen in pot. Ook mensen met maar een klein plekje op het balkon of (dak) terras kunnen zo genieten van het eigen, verse fruit: appels en peren en diverse soorten kleinfruit als bessen, frambozen en bramen. Je kunt kiezen voor het 'gewone' fruit dat in de winkel te koop is, maar ook voor wat meer exclusief fruit.

Oude ziekteresistente appelrassen - meer info

Oude ziekteresistente perenrassen - meer info

Inheems tov exotisch

Voor velen onder ons is het eten van tropische vruchten gedurende het jaar door de normaalste zaak van de wereld, maar als je deze in de winkelrekken koopt is er vaak een nieuwe nasmaak: nl. de ecologische of de milieuafdruk. Tal van deze vruchten worden per vliegtuig, boot of vrachtwagen uit subtropische of tropische landen aangevoerd, het brandstof verbruik is enorm, de sociale uitbuiting soms evenzeer, chemische stoffen raken kwistig in het aquatisch milieu enz... Maar goed een aantal van deze vruchten kunnen we gedurende een korte periode per jaar ook zelf kweken en nuttigen. Kiwi en Kiwibes zullen het mits enige voorzorgen en een goed beschutte warme standplaats ook bij ons goed doen en een bevredigende productie opleveren.

Een exotische plant als de vijg, Ficus Carica, komt van oorsprong uit het Middellandse zee gebied en doet het prima in een pot in de volle zon, of op een goed beschutte standplaats De vruchten zijn meestal pas in september of oktober rijp. Ze smaken het lekkerst rechtstreeks van de struik. Mits de nodige voorzorgen, een beschutte standplaats en soms tijdelijke winterbescherming worden ze reeds van in de middeleeuwen ook in onze regio gekweekt.

Ficus –vijgenboom meer info over soorten en verzorgingstips.

Een andere exotische aandoende, maar perfect winterharde plant is onze goeie ouwe druivelaar, Vitis vinifera geef hem een beschutte standplaats tegen een zuidelijk of oost gerichte muur.. en na enkele jaren is het smulllen geblazen, mits wat snoeiwerk kan je hem beslist ook in de kleine stadstuin gaan toepassen. Dankzij de opwarming van ons klimaat kunnen thans met succes heel wat druivenrassen zonder problemen gekweekt worden en kregen België en Nederland ook een interessante wijnproductie.

Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen die af kunnen rijpen aan de struik zijn vaak een stuk lekkerder. Veel besdragende struiken doen het ook goed in een pot. Probeer eens kruisbessen (Ribes uva -crispa) : heerlijk voor jam, in compote en gewoon om te eten als ze goed rijp zijn. Ook makkelijk voor wie slechts over een balkon beschikt.

 

Voordelen van je eigen eetbare tuin

 

* Je kan fruit en groenten plukrijp oogsten, vol op smaak en heerlijk geurend, een nieuwe wereld openbaart zich

* Je weet dat je eigen oogst niet elke week met chemische middelen behandeld is, je kan het lekker bio houden.

* In je eigen eetbare tuin kan je voor zeldzame soorten kruiden, vergeten groenten en oude fruitrassen kiezen, die niet tot het beperkt commercieel aanbod van de winkels behoort.

* Werken in de moestuin of groententuin werkt bovendien heerlijk ontspannend

* Met wat denkwerk en een goede planning kan je het oogstseizoen spreiden, soorten zoals sla en kruiden kan je bijna het hele jaar oogsten (vroege rassen en late rassen kiezen, zaaischema aanpassen) Ook bij fruitbomen heb je vroege en late rassen, sommige bewaren makkelijk zonder al te veel smaakverlies tot eind april, begin mei )

 

Nadelen van een eigen eetbare tuin

 

* Geen enkele tuin is zelfbedruipend zonder enige aandacht en inspanning van de tuinder, je zal er dus op regelmatige basis wat tijd dienen in te stoppen.

- 1. Onkruid verwijderen

- 2. Water en bemesting verzorgen

- 3. Aanbinden, dieven, snoeien

- 4. Curatieve of preventieve behandeling van ziektes of plagen .

-5. Je tuinmateriaal en keukengerei goed verzorgen, reinigen , ontsmetten. -Tips om veilig te plukken en oogsten.

-6. De oogst komt vaak overvloedig op een bepaald moment in het zomerseizoen, uiteraard is vers eten het lekkerst , maar wat doe je dan met de rest, hoe kan je ze bewaren en creatief verwerken voor later gebruik. Tips voor bewaren en conserveren van fruit, groenten en kruiden

-7. Ook tal van dieren vinden het fruit, groenten of kruiden uit jouw moestuin een lekkernij, je zal dus je voorzorgen moeten nemen om dierenvraat op een ecologisch verantwoorde manier binnen de perken te houden , een net over je groenten of een fruitkooi voor klein fruit bespaart je heel wat zorgen. Je ziet het steeds vaker in grotere tuinen, een volière waar geen vogels in zitten maar lekkere aalbessen, aardbeien, frambozen, cassis, druiven, kruiden en groenten veilig in opgekweekt worden.

Tips voor bescherming van je eetbare tuin tegen dierenvraat :

druivelaar
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

De eetbare tuin : lekker smullen van bio gekweekte kruiden, groenten en fruit uit de eigen tuin.

MalusdomesticaJamesGrie
tomaatsept
Marokkaansemunt
Ficuscaricavijgendroogtebeeld
RibesuvacrispaCaptivator
Eriobotryajapansewolmispelvruchten

Eriobotrya japanse wolmispel bijzondere en lekkere vruchten, de vruchten rijpen echter pas in de winter, dus een koude kas (of matig verwarmde) is aan te raden. Deze boom is ook maar tot -8°C vorstresistent.

Ribes uva-crispa , kruisbessen zijn heerlijk zoetzuur en zo uit het vuistje te eten , maar ook zeer smaakvol in jam.

Een druivelaar als klimplant langs een zuidelijke muur voelt zich op zijn best en levert rijkelijk veel druiven op. Druivelaar kopen ?

Fragariavescavruchten

Fragaria vesca, bosaardbei , bestaat ook in een witte variant met goede smaak en minder in trek bij de vogels.

Origanummarjoleinbloei

Origanum - marjolein

Beehappylaatjetuinzoemenkort

Tal van kruiden bloeien ook mooi en lokken heel wat bijen en hommels.- meer info over bijenvriendelijke planten

Nuttige links :

Kruiden kopen doe je best bij gespecialiseerde kwekerijen, zij hebben een zeer groot aanbod, kwalitatieve planten en geven deskundig advies : kwekerijen in België en Nederland

Fruitbomen kan je in tuincentra aanschaffen, maar bij gespecialiseerde fruitboomkwekerijen, heb je een ruimer aanbod en krijg je vaak deskundig advies over bestuiving, vruchten, snoeien. : fruitboomkwekerijen in belgië en nederland

Fruitbomen praktische info : plantafstanden, snoeien, bemesten

Fruitbomen en Klein Fruit : praktische info en foto's.

Fruitbomen met blote wortel = veel goedkoper

 

Van eind oktober tot eind maart kan je bij tal van kwekerijen en tuincentra fruitbomen met blote wortel aankopen, deze zijn niet alleen veel goedkoper maar ook makkelijker te transporteren.

Door nu in het najaar uw fruitbomen aan te planten kunnen deze zich rustig vestigen, wortels aanmaken en zijn ze beter voorbereid op de komende lente en zomer.

Tip: kijk eens op fruitboomkwekerij.be

MalusdomesticaDievoetsynCabaretVNN
PyrusGieserWIldemann
TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk