Plantenkwekerijen.be blauwehydrangeamacrophyllawolk item10
images1a
Home België Zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Nieuws  Links Contact

VIJGENBOOM - FICUS CARICA

Tip: Nieuw op deze site

Bijzondere exoten die als kuipplant op terras of balkon een stukje vakantiegevoel creeëren - klik hier

Tip: Nieuw - Vijgenstruiken te koop

Vijgenstruiken in pot te koop - klik hier

 

TERUG NAAR DE PLANTENGIDS

MIJN VIJGENBOOM ZIET ER NA DE STRENGE VORSTPERIODE (VAN 2012) DOOD UIT ?

Tal van vijgenbomen waren door de uiterst zachte maand januari ( 14-15°C) reeds volop bezig met knopontwikkeling en de sapstroom was op gang gekomen, jonge embryonale vijgjes vielen tijdens de strenge vorstperiode in februari snel af en takuiteinden (minst verharde gedeeltes) stierven af. Na de vorst periode ziet de boom er dood uit, meestal is dit slechts schijn en kan je makkelijk controleren of er nog leven in je vijgenboom zit door eens met je vingernagel te krabben en kijken of het onder de schors nog groen is.

Even geduld dan.... eind juni moet je vijgenboom opnieuw in blad staan...anders heeft hij helaas toch de geest gegeven.

* Het zelfde geldt voor de olijfbomen dit jaar..ook zij zouden normaal uiterlijk tegen eind juni opnieuw tekenen van leven moeten vertonen..

ANDERE INTERESSANTE LINKS

Eriobotrya Japonica : de Japanse wolmispel of loquat - perfect houdbaar als kuipplant en geeft lekkere vruchten ..

Olea Europaea - de olijfboom : met zijn bijzonder aantrekkelijke grillige vorm, mooi grijsgroene fijne bladeren en groene tot zwarte olijfjes.

Druivensoorten, goede rassen voor buitenteelt en serreteelt ( kasteelt) - tafeldruiven en wijndruiven

Fruitboomkwekerijen in België of Nederland

Exotenkwekerijen in België of Nederland

Genieten van een eigen eetbare tuin

Tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

DEELNEMERS OPEN TUINEN 2014

Vijgenboom (Ficus Carica )

 

De ons bekende vijgenboom (Ficus Carica) behoort net als meer dan 1000 andere vijgenrassen tot de moerbeifamilie ( Moraceae). Van oorsprong is hij afkomstig van het Middellandse Zeegebied en Westelijk Azië en is al sinds de vroege oudheid een gegeerde vrucht. De naam Ficus Carica verwijst naar zijn gebiede van herkomst, nl. Caria : een regio in Klein-Azië (Turkije) In zijn regio van oorsprong oogst men minstens 2 x per jaar , in onze koudere regio’s zal het vooral van de strenge winterperiodes afhangen of de boom 2x vruchten kan produceren, in de herfst maakt de Ficus immers reeds de vruchten voor volgende voorjaar aan, bij zeer strenge winters vallen deze echter allen af en moet de vijgenboom herstarten waardoor de eerste oogst niet eind juni , maar veeleer eind oktober plaats heeft.

In het middellandse zeegebied zorgt een kleine wesp voor de bestuiving, deze komt in onze regio (nog) niet voor, vandaar dat hier vijgenboom soorten geteeld worden die zonder bestuiving kunnen vrucht vormen, zogenaamde parthenocarpe variëteiten.

Standplaats

De vijgenboom (ficus carica) is een zonneklopper , kies aldus een van de zonnigste plaatsen van de tuin, liefst tegen een zuidermuur aan , zorg in het begin ook vooral bij jonge planten voor enige beschutting tegen schrale Oostenwind tijdens de winter.Vooral de jonge twijgen van het jaar zelf zijn vaak onvoldoende afgehard om in ons klimaat de winter te doorstaan, dus deze beschermen is aan te raden.

 

Plantperiode

De meeste vijgenbomen worden in pot (container) aangeboden , in principe kan men deze exemplaren op ieder moment van het jaar (behalve bij vorstperiode) aanplanten. In de handel worden echter steeds meer en meer uit warmere streken of serres gekweekte exemplaren geimporteerd, deze jonge vijgenboompjes zijn nog niet afgehard en dus heel wat vorstgevoeliger, hier verdient het dan de voorkeur in het voorjaar (lente) deze jonge boompjes te planten. Exemplaren die reeds een jaar of langer op een kwekerij in onze regio afgehard zijn kan je evengoed of zelfs beter in de vroege herfst aanplanten, mits wat bescherming komen ze gegarandeerd de winter goed door en hebben ze ook wat wortelvorming betreft enkele belangrijke maanden voorsprong.

 

Vijgenboom in pot

Wie zijn vijgenboom niet op een beschutte zonrijke plaats in volle grond kwijt kan, kan probleemloos opteren voor het opkweken van de vijgenboom in pot. Vijgenbomen stellen geen hoge eisen ivm de potgrond, neutrale potgrond volstaat, eventueel aangevuld met wat klei (kalkminnend) en grof zand voor goede drainage. In pot kan de vijg echter geen uitgebreid wortelgestel ontwikkelen, watergeven op regelmatige basis is dus een noodzaak, de vijgenboom zal door het slaphangen van de bladeren ook een duidelijk signaal geven dat er extra water vereist is . Voordeel van het opkweken in pot is dat tijdens de wintermaanden, de bladloze boom, probleemloos in een garage of schuur (zelfs in het donker) kan overwinterd worden – waarbij wel dient opgelet te worden dat de pot af en toe lichtjes bevochtigd wordt op totale uitdrogen te vermijden. In de lente de pot weer buiten plaatsen , langzaam aan volle licht en zon wennen en watergift langzaam opdrijven – Opgelet – hou de weersvoorspelling in de gaten, bij late nachtvorst kan de boom alle kleine vijgjes laten vallen en alsnog vorstschade oplopen , waarbij hij dan vaak pas eind juni opnieuw blad gaat maken. Vijgenbomen in pot kunnen in de lente ook een flinke portie organische mest gebruiken ( hoog Kali gehalte en liefst niet teveel stikstof )

 

Vijgenboom in volle grond (grondsoort , bodemvereiste )

Vijgenbomen groeien in onze streken best in lichte, voedselarme doch mineraal rijke bodems, iedere grond waar de waterstand niet te hoog is (houden niet van natte voeten) voldoet, maar bij te rijke grond zal de plant tal van jonge lange scheuten maken die de winter niet overleven. In arme en drogere grond, groeit de vijgenboom trager, is het plant beter afgehard (verhout) en overleeft hij de winters makkelijker. Bovendien zal hij in wat armere grond (mits toegift van kali ) ook meer vruchten ontwikkelen en minder zijn energie in bladproductie (vegetatieve groei ) gaan stoppen.

 

Watergift – waterbehoefte van de vijgenboom

De vijgenboom houdt niet van natte voeten, dus goed draineren is de boodschap. In pot kan hij niet zijn uitgebreid natuurlijk wortelgestel ontwikkelen en zal regelmatige watergift (dagelijks in lente en vroege zomer) noodzakelijk zijn. Ook jonge pas aangeplante boompjes in volle grond zullen het eerste jaar de nodige watergift behoeven, de boom geeft zelf een signaal door zijn bladeren te laten afhangen (beperken van verdamping) . Wees matig en correct in het watergeven – bij teveel water kunnen de vruchten gaan barsten. Een boom die reeds jaren aangeplant is zal weinig extra water nodig hebben, met zijn uitgebreid wortelgestel heeft hij reeds snel de vochthoudende lagen bereikt, is bij extreem warme en droge zomers dit niet langer voldoende (afhangende bladeren) , geef dan extra watergift (met mate)

 

Bemesting

In pot en ook in volle grond kan in het voorjaar een kalirijke meststof toegediend worden

(NPK 4-8-12), meststof met teveel stikstof dient vermeden te worden, dit zorgt voor overmatige vegetatieve groei (nieuwe takken & bladeren) en minder vruchtvorming .

Snoeien

Snoeien van je vijgenboom doe je best vanaf midden november tot februari, wanneer de plant in rust is.

Oude onvruchtbare takken, naar binnen georiÎnteerde takken, schurende takken mogen verwijderd worden. Te sterk groeiende takken en lange scheuten kunnen gehalveerd worden, spaar echter de takken met jonge vruchtjes (oogst van volgend jaar).

Bij te laat snoeien kan de boom gaan bloeden met een wit melkachtig sap dat huid- en oogirritaties kan veroorzaken ( ficus is familie van de rubberboom )

 

Vijgenrassen te koop : info, foto's, prijs

Blanche d' Argenteuil'
Ficus carica 'Blanche Marseillaise'

Ficus carica 'Blanche Marseillaise', syn. 'Couille du pape' , Petite Grise. : zelffertiele vijgenboom met kleine ronde, groenwitte vruchten Het vruchtvlees is roze, goed van smaak, zoet, aromatisch. Rijke oogst, redelijk winterhard ( -12°C ) Hoogte : 3-4m , Breedte : 4-6m. Bossige, goed vertakt.

Ficus carica 'Blanche d'Argenteuil' , vijgenboom met goudgele vruchten , bleek vruchtvlees.

Ficus carica 'Brown Turkey' vruchten en blad closeup vn
Ficus carica 'Brunswick'
Vijg Bornholms Diamond
Ficus carica 'Dauphine' vijg

Ficus carica 'Brunswick' syn 'Brunswijk', vijgenboom met een zwakke lenteoogst maar grote herfstoogst. Produceert grote (80-120gr)geelbruine vruchten met okergeel vruchtvlees, verdraagt goed droogte, redelijk winterhard ( -12°--15C) . Hoogte : 2,5-4m, breedte 4-6 m

Ficus carica 'Brown Turkey' , meest verkochte variëteit in onze regio. zeer winterhard, snelgroeiend, produceert vruchten van gemiddelde grootte (40-45g), goede soort voor tegen een zuidermuur. Hoogte : 2,5-4m - Breedte 4-6m

Ficus carica 'Dauphine' syn 'Grise de Tarascon, 'Rouge d'argenteuil, 'Grosse de Juillet' - parthenocarpe vijgenboom met een zeer goede productie van grote violetbruine vruchten , stevig, sappig , aromatisch vruchtvlees. Normaal winterhard . Hoogte : 3-5m, Breedte : 5-6m

Ficus carica 'Bornholms Diamond' : sterke winterharde vijgenboom van Deense eiland Bornholm, produceert zoete vruchten , die iets minder sappig zijn dan de zuiderse variëteiten.

vijgDelPortogallo

Ficus carica 'Del Portogallo' , commerciële vijgenboomsoort , zeer grote groene vruchten met roodbruine blos en meer dan 100gr zwaar ,vaak 2 oogsten in juli en september

Ficus carica 'Deanna' , - grote gele tot geelgroene vijgen met amberkleurig tot aardbeikleurig vruchtvlees, gewonnen door Dr. Ira Condit uit Riverside- Californië- redelijk tot goed winterhard usda zone 7

Vijg 'Goutte d 'or' Ficus Carica
vijgGrisedeSaintJean

Ficus carica 'Grise de Saint Jean' , syn. 'Grisette' , middelgrote vijgenboom, produceert in het voorjaar vele kleine vijgen 40-50g , in hetnajaar iets kleinere ( 30-35g), de vruchten zijn zoet en aromatisch. , matig winterhard, bescherming nodig ( in serre) Hoogte : 3-6m , Breedte 5-6m

Ficus carica 'Goutte d'Or' -syn 'Dorée' , kleine vijgenboom met een gemiddelde productie in de lente en hoge productie inde herfst. Produceert vrij grote ( 70-100gr) , zoete vijgen. Traaggroeiend, goed winterhard, geschikt voor kleine tuin. Hoogte 2-3m , Breedte : 3-4m

FicuscaricaChicago
FicuscaricaLonguedAout

Ficus carica 'Longue d'Août' , syn. 'Figue Poire', 'Figue Banane' , goed winterharde autofertile vijgenboom met zeer langgerekte vijgen, lente vijgen : 90-100g, herfstvijgen : 60-7gr, vruchtvlees is wit, zoet en barst niet makkelijk.Goede soort om de vijgen te drogen. Hoogte : 3-4m Breedte: 5-6

Ficus carica 'Hardy Chicago' , zeer winterharde vijgenboom van Italiaanse origine, door Siciliaanse immigranten vanop de Etna naar CHicago geimporteerd. Produceert middelgrote, bruin-roodachtige vijgen met zoet , roze vruchtvlees. Hoogte : 2-3m Breedte : 3-4m

VijgfigueNoiredeCaromb
Ficus carica 'précoce de Dalmatie'

Ficus carica 'Précoce de Dalmatie' , goed winterharde variëteit, die grote (100-120g), groengele vijgen produceert met een zoet en sappig rood vruchtvlees in de maan d juli.

Kleine boom - struik, geschikt voor iedere tuin en als kuipplant. Hoogte : 2-3m , Breedte 3-4m

Ficus carica 'Noire de Caromb' , syn. 'Perroquine', middelgrote vijgenboom, produceert bijna zwarte vijgen met een sappig, heerlijk aromatisch vruchtvlees

Hoogte : 3-5m , Breedte : 5-6m

FIcuscaricaRondedeBordeauxcloseuprijpevijg

Ficus carica 'Ronde de Bordeaux' , syn 'Précoce de Bordeaux', zeer winterharde vijgenboom, produceert bruinzwarte kleine vijgen (40gr), met zoet en sappig vruchtvlees in augustus. (kleinere oogst in juni ) Hoogte : 3-5m - Breedte : 3-4m

Vijgrougedebordeaux
FicusfiguevijgSollies

Ficus carica 'Sollies' syn. 'Violette de Solies', vijgenboom met vooral herfstproductie van enigzins afgeplatte, grote, rood-paarse vijgen met rood, zoet en aromatisch vruchtvlees. Verlangt in onze regio wat winterbeschutting ( serre, zuidermuur, vliesdoek) Hoogte: 3-6m , breedte in volle grond : 5-7m

Ficus carica 'Rouge de Bordeaux' , syn. 'Pastilière'- goed winterharde vijgensoort, produceert in de herfst rijkelijk veel , middelgrote blauw-rode vijgen met rood sappig en zoet vruchtvlees, dat redelijk in de koude bewaart. Hoogte : 2-3m Breedte : 3-4m

Ficus carica 'Texas Everbearing'
Ficus carica 'précoce de Dalmatie'

Ficus carica 'Texas Everbearing' , afstammeling van 'Brown Turkey' door missionarissen naar Amerika gebracht. Boom meer rechtopgaand dan zijn voorouder, vruchte zijn bruin-rood, vruchtvlees is roodachtig, zoet, lichtorange.

Ficus carica collectie in de RHS gardens van Wisley ( UK , 30km van Londen)

Verenigd Koningrijk